Artisjokk

Artisjokk blir av mange betraktet som den fineste og lekreste av alle grønnsaker. En spennende grønnsak som gjerne kan serveres som hovedrett.

Artisjokk er gammel kulturplante som ble dyrket ved kysten av Middelhavet. Nå dyrkes den over hele sør-Europa og California. Artisjokk er egentlig blomsterknoppen til et tistellignende medlem av kurvblomstfamilien og den høstes like før blomstring. Det er de store uutsprungne blomsterhodene som brukes som grønnsak. Den finnes i flere farger; som grønn og lilla, eller sjatteringer av dette, men den grønne er mest vanlig. Artiskokk blir av mange betraktet som den fineste og lekreste av alle grønnsaker. Smaken er mild og deilig.

Bruksområde

Artisjokk kan serveres som forrett eller som selvstendig rett. Som forrett beregnes minst en artisjokkper person. Koketid varierer etter størrelse på artiskokken, beregn fra 30 - 50 minutter. Når den er riktig kokt skal bladene løsne lett. Disse nappes ut en og en, og spises med saus i forskjellige varianter eller rørt smør. Det er det nederste på bladene som skal spises. Til slutt ligger det beste igjen, blomsterbunnen som er delikatessen. Artisjokk spises ikke rå, men i tillegg til å koke den er den fin å bake eller grille. Artisjokkhjerter er de nye, små sideskuddene av moderplanten. De selges i bunter i sesongen. Hele hodet spises på disse.

Egenskaper

Artisjokk har både lavt energi- og fettinnhold. Artisjokk er i tillegg en kilde til protein, folat, kostfiber og kalium. Protein bidrar til vekst i muskelmasse, mens folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens kalium bidrar til normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Artisjokk skal virke tung i forhold til størrelsen. Den skal være kompakt og knoppene skal være lukket. Bladene og blomsterbunnen skal være godt utviklet, myke og saftige. Fargen på artisjokken vil variere utover sesongen og hvilket land varen kommer fra. Store artisjokker er best fordi selve delikatessen, artisjokkbunnen blir større.

Lagring

6 - 8°C

Det kan lønne seg hvis varen blir oppbevart på kjølerom, å dekke artisjokkassen med en våt duk for å opprettholde luftfuktigheten. Dette forebygger uttørring og vekttap. Denne varen trenger høy luftfuktighet og beskyttelse for etylengass og lufttrekk.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
43 %
Vann
85 g
Kilojoule
113 KJ
Kilokalorier
27 Kcal
Protein
2,8 g
Karbohydrat
1,3 g
Fett
0,2 g
Norsk
Artiskokk
Latin
Cynara scolymus
Engelsk
Globe artichoke
Tysk
Artischocke
Fransk
Artichaut
Spansk
Alcachofa
Italiensk
Carciofo