08.03.2019 14.52.12 av Gerd Byermoen, Kommunikasjonssjef

Den magiske appelsinen

Solgul, vakker og stappfull av gode næringsstoffer; nordmenn elsker appelsiner. Hver og en av oss spiser ca. 6,5 kg appelsiner i året. Nå er vi midt i høysesongen for appelsiner og det er bare å fråtse i vei.

Appelsinen er en nærmest livgivende frukt som vi nyter godt av på denne tiden. Appelsinen er en av våre viktigste vitamin C-kilder, og den inneholder folat og kalsium. Den er vår tredje mest populære frukter, eller bananer og epler. Appelsin er anvendelig til det meste; i drikker, desserter, kaker, smoothies, matsalater, sauser, brød og kaker for å nevne noe. Appelsin er en av verdens viktigste trefrukter.

Den beste smaksforsterker!

- Appelsinen er meget anvendelig og kan gjøre magiske ting på kjøkkenet. Bare prøv selv, oppfordrer Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Bruk appelsin i salater, sauser, desserter, marinader og i dressinger eller rett og slett alene, krystet over salaten. Nypresset appelsinsaft fungerer nemlig som den beste smaksforsterker, søt og syrlig som den er.

- Har du lyst til å lage noe spennende med appelsin, så lag appelsincurd. Denne fyldige og delikate «kremen» er holdbar og anvendelig og hever smaken på enhver dessert. En lettere variant er appelsinsorbet, en mager dessert som er enkel å lage og lett å imponere med. Med en smak av ingefær og chili blir denne desserten en sikker vinner, sier Toril.

Frisk og lett dressing!

Prøv å bruke noen dråper friskpresset appelsin over en deilig middagssalat, gjerne med kylling, appelsinfileter og løkringer m.m. En salat skal aldri drukne i dressing, den skal bare fuktes. Appelsin er perfekt i så måte.