13.05.2022 14:40:06 av Iselin Bogstrand Sagen, Innholdsrådgiver ernæring og pressekontakt

Norsk rabarbra til 17. mai

Mange forbinder rabarbra med noe godt som man fant i bestemors hage som liten. I dag får man kjøpt rabarbra i butikken i store deler av landet, og herligheten høstes nå, akkurat i tide til nasjonaldagen.

Det er jo som bestilt, for hva er vel bedre enn å servere gjestene en dessert med rabarbra til 17.mai, sier matfaglig rådgiver og kokk Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Norges største rabarbraprodusent i gang med høstingen

Norges største rabarbraprodusent Jørgen Kase holder til i Rygge der han dyrker rabarbrasorten Victoria på ca. 50 mål jord.

- Vi har akkurat startet høstingen av årets første rabarbra. Sesongen varer gjennom hele sommeren og avsluttes i september. Vi høster to ganger fra samme plante. Hver eneste stilk skjæres for hånd. Det store bladet skjæres av. Bladet er ikke spiselig, men blir liggende igjen på jordet og gjør god nytte for seg der. Bladene hindrer ugress å vokse opp mellom radene og gir ny næring tilbake til jorda.

En myte at rabarbra ikke kan spises etter sankthans

Kase forteller at man kan ha friske nye planter gjennom hele sommeren.

- På plantene som høstes tidlig kommer som regel 15 – 20 stilker, og når disse er skåret ned kommer nye friske stilker ganske raskt. Myten om at rabarbra ikke kan høstes og spises etter sankthans kommer nok av at dersom stilkene bare blir stående blir de hule og harde, og på 80-tallet var det noen som hevdet at det skulle være farlig, mener Kase.  

Trendy og anvendelig

I dag er det mange av stjernerestaurantene som har begynt å interessere seg for rabarbra.

- Du finner garantert en rett med rabarbra på menyen i restauranter med respekt for seg selv. Blant mange kokker er rabarbra blitt veldig trendy. Den er norsk, kortreist og ikke minst en anvendelig sak med nydelig smak, sier Gulbrandsen.

Friske fristelser til 17.mai

Rabarbra er frisk og syrlig, og mange er glad i å bruke rabarbra i desserter.

- En klassiker som aldri slår feil og som garantert vil falle i smak blant gjestene på 17. mai er en tradisjonell og god rabarbrasmuldrepai. Vil du overraske kan du lage en frisk rabarbrasorbet, sier Gulbrandsen.

- Rabarbrasaft er blitt veldig trendy, og det er ikke så rart. Så friskt og godt. Rabarbrasyltetøy, rabarbrakompott og rabarbrasuppe er tradisjonsrikt og godt, og er absolutt å anbefale, forteller kokken.

Fakta om rabarbra:

  • Rabarbra er botanisk sett en grønnsak, men brukes like gjerne som en frukt.
  • Rabarbra er en fin kilde til kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. På grunn av rabarbraens høye innhold av oksalsyre skal ikke inntaket overdrives - men de færreste av oss spiser store mengder rabarbra hver dag, så det er ingen fare. Har du nyreproblemer skal du være forsiktig med mat som inneholder mye oksalsyre.
  • Opprinnelig ble planten brukt til medisin. Det sies at en kilo malte rabarbrarøtter var like kostbart som en kilo gull i Asia.
  • Først på andre halvdel av 1800-tallet ble sorten Victoria utviklet i Storbritannia, og dette er fortsatt den sorten som er mest vanlig i Norge.  
  • Det er kjent at vikingene brukte rabarbra i kosten.