02.06.2022 09:16:30 av Iselin Bogstrand Sagen, Innholdsrådgiver ernæring og pressekontakt

Derfor er årets nykål ekstra god

Årets første nykål er å finne i butikken og sesongen varer til langt utover sommeren. Våren har gjort årets nykål ekstra god på smak. Nyt den næringsrike nykålen på både tradisjonelt og nytt vis.

Mye sol og lange lyse netter gir god kål

Herlig norsk nykål er nå å finne i butikkene og i år sies den å være ekstra god. Produsent Svend Østby fra Østby gård i Viken kan fortelle at våren på Østlandet har gitt ekstra god kål i år.

- Det norske klimaet preges av kjølig vær og lange lyse netter, og i år har vi fått det slik. Kålen har fått modnet en god stund, noe som gir en helt egen smak. Denne vekstsesongen startet med mye sol og klarvær, og da blir det søtere produkter. Gode vekstforhold med nok vann og nok næring er selvsagt også en forutsetning.

Derfor bør du spise nykål

Ernæringsrådgiver Iselin Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener kål er noe av det sunneste du kan spise.

- Faktisk er det mer vitamin C i rå hodekål og nykål enn i appelsin. I tillegg er kål en god kilde til både fiber, folat og kalium. Både vitamin C og folat er viktig for et normalt immunforsvar og fiber holder oss mett og gjør godt for fordøyelsen. Stadig mer forskning viser også at en god tarmflora er viktig for et godt immunsystem og at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle. Et kosthold med mye frukt og grønt gir redusert risiko for flere typer kreft.

Kun 1 av 10 griller nykål - har noe godt i vente

En fersk undersøkelse gjennomført i mai 2022 av Norstat på bestilling fra OFG viser at kun 10 % av dem som sier de griller grønnsaker griller kål.[1]

- At så mange ikke griller kål må jo være fordi de ikke har prøvd. Grillet nykål er noe av det beste som finnes. Del nykålen i skiver, pensle med litt olje og legg den på grillen i noen få minutter. Del en sitron i to og legg rett på grillen med snittflaten ned. Anrett kålen med saften fra grillet sitron, en klatt smør og et dryss salt. Grillet nykål er nydelig og passer til omtrent all grillmat, forteller ernæringsrådgiveren.

Like god dampet som i salat

Ernæringsrådgiveren mener det er lite som slår laks med hollandaise, ferske norske nypoteter og dampet nykål. En god klassiker som garantert faller i smak blant både store og små.

- Om sommeren er jeg glad i å bruke nykål i salat. Den kan brukes i stedet for eller i tillegg til den grønne salaten du vanligvis ville brukt.

Nykål kan brukes i flere enkle hverdagsfavoritter, som for eksempel i wok eller sammen med tagliatelle. Flere gode oppskrifter med nykål finner du her: Fristende retter med nykål.

[1] Omnibusundersøkelse gjennomført av Opplysningskontoret for frukt og grønt. Landsrepresentativt utvalg, totalt 1016 respondenter