23.06.2022 09:44:03 av Toril Gulbrandsen, Innholdsrådgiver og matfaglig rådgiver

Folket har talt, blir ikke sommer uten

Det er ingen tvil, nordmenn elsker norske jordbær. De er overlegne på smak og mange vil gå så langt som å si at det ikke blir sommer uten, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

­87 % av nordmenn synes smaken på norske jordbær er best og både unge og gamle gleder seg til å spise dem [1]. Hele 7 av 10 mener til og med at det ikke blir noen sommer uten norske jordbær [2]. Aller mest entusiastiske er de på Sørlandet og i Vestfold og Telemark. Der mener hele 8 av 10 at det ikke blir sommer uten.

Norske jordbær i butikkene

Produsentene av er fornøyde med værforholdene, det litt kjølige været gjør at bærene modnes i passe takt og høstes etter hvert. Det blir høstet stadig mer jordbær, mange finner jordbær i butikkene nå, men de store mengdene vil ikke komme før rundt månedsskiftet.

Gode grunner til å nyte årets bær

- Ikke bare er jordbær noe av det beste som finnes – de er også proppfulle av vitamin C og fiber, og gir lite kalorier! Vitamin C er viktig for et normalt immunforsvar og fiber gjør godt for fordøyelsen, forteller ernæringsrådgiveren.

Bruk jordbær på nye måter

Ikke bare er jordbærene gode som dessert og snacks. Hun oppfordrer også til å bruke jordbær i andre retter i tillegg til snacksen.

- Jordbær i salater er friskt og godt, og er en av mine favoritter nå i varmen. Med en frisk sommersalat med jordbær blir det lett halve tallerken med grønt til grillmaten og vel så det. Havregrøt toppet med friske norske jordbær er en uslåelig kombinasjon, perfekt sommerfrokost som metter. Jordbær med gresk yoghurt og en god müsli er perfekt til både frokost og til kveldskosen. Eller prøv en av disse tipsene:

Jordbærsalsa med vårløk og mango

Marinerte jordbær i balsamico

Jordbærsalat med ruccula

 

[1] Landsrepresentativ omnibusundersøkelse gjennomført av Norstat på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt våren 2021.

[2] Landsrepresentativ omnibusundersøkelse gjennomført av Norstat på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt våren 2022.