Løk og purre

Løk i alle varianter dyrkes i dag i stor utstrekning over hele verden. Matløk kommer opprinnelig fra Asia, og det finnes fremdeles viltvoksende kepaløk i nordvestre Kina, Uzbeckistan og Afganistan.

I Kina dyrket man løk allerede for over 3000 år siden og i Egypt har man funnet skisser av løk i pyramidene. Romerne førte løken med til Nord-Europa, og Columbus videre til Amerika.

I middelalderen var løkdyrking vanlig og man anså at løk hadde mange egenskaper, både som matvare og legemiddel.

Mer informasjon om de forskjellige sortene får du ved å klikke i menyen til venstre.

Egenskaper

Løk har lavt energi - og fettinnhold og har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Purre har et lavt energi - og fettinnhold og et høyt innhold av folat og kostfiber. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Purre er også en kilde til vitamin B6, vitamin C og kalium. Vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning, vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Norsk
Løk og purre

Norsk løk - film