Rapidsalat

Rapidsalat danner løse, lange blader og selges oftest i små potter. Smaken er mild og godt.

Rapidsalat har lange krøllete blader som er tynne og sprø, men som ikke danner noe fast hode. Den har mild og god smak og egner seg spesielt godt til å pynte smørbrød og fat. Rapidsalat selges nesten utelukkende i potte.

Bruksområde

Salat brukes i hovedsak som råkost i salatbollen eller som tilbehør til taco, hamburger, kebab og andre retter. Salat kan også brukes til å pynte matfat og smørbrød.

Egenskaper

Rapidsalat har lavt energi- og fettinnhold og et høyt innhold av beta-karoten. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen, som bidrar til å opprettholde normal hud og syn. Rapidsalat er også en kilde til folat og kalium og har et høyt innhold av kostfiber. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Salat skal være hel og saftspent. Den skal være sorttypisk og normalt utviklet. Råte, mugg, kuldeskade eller insektsangrep skal ikke forekomme.

Lagring

0 - 2°C

Holdbarheten varierer mellom forskjellige typer salat. Faste hodesalater som sikori og isbergsalat har bedre har bedre holdbarhet enn bladsalater med tynne og løse blader som ekebladsalat eller feltsalat. Bladsalater er spesielt utsatt for uttørring, og bør oppbevares i plastpose eller boks.

I norsk sesong nå

Sesongmåneder

Hele �ret

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
92 %
Vann
96 g
Kilojoule
51 KJ
Kilokalorier
12 Kcal
Protein
0,8 g
Karbohydrat
1,5 g
Fett
0,1 g
Norsk
Salater
Latin
Lactuca sativa og Chicorium
Engelsk
Lettuce
Tysk
Salat
Fransk
Laitue
Spansk
Lechuga
Italiensk
Lattuga