Informasjon om Årets grønne kokk 2023

Frist for innsending av oppgaven er 15. november 2022. Send den til: toril.gulbransen @frukt.no.

Bedømming

Uttaksjury og dommere til Årets grønne kokk utnevnes av Norges Kokkemesteres Landsforening, Oslo, i samarbeid med faglig utvalg.

Uttaksjuryen er anonym for deltakere og publikum. Juryen vil i behandlingsfasen av de innsendte forslagene også være anonyme innad i gruppen frem til det offisielle vedtaksmøtet.

Først etter at valget er fattet om hvem som blir Årets grønne kokk-finalister, vil juryen få informasjon om hvem de enkelte kandidatene er.

Hoveddommer er Kjetil Gundersen, BAMA Storkjøkken som er A-sertifisert WACS-dommer. De øvrige dommerne offentliggjøres senest to uker før konkurransen.

Regelverket som følges for konkurransen, er Wacs’ konkurranse-regelverk.

Hva skal lages

Den innsendte tre-retters meny tilberedes til 12 personer.

Her finner du detaljene om selve oppgaven.

Alle rettene skal presenteres på Figgjo-porselen, og anrettes og serveres fra kjøkkenet i konkurranse-arenaen. Figgjo stiller med porselen.

Antrekk

Deltakerne vil få tildelt kokkejakke med brodert navn og logo til sponsorer. Kandidatene sørger ellers for å stille i korrekt uniform; hvit kokkejakke, sorte bukser, hvitt forstykke (farget kan brukes under produksjon), hvit kokkehatt uten reklame, samt gode lukkede arbeids-sko.

Tilberedningstid

Tilberedningstid er 5 timer med presentasjon av forrett etter 4 timer, hovedrett etter 4 1/2 timer og dessert etter 5 timer.

Deltakerne starter med 5 minutts tidsdifferanse. Første deltager starter å koke klokken 09.00.

Samarbeid med deltagere

Arrangører forbeholder seg retten til å publisere samtlige mottatte menyforslag. Etter avtale med den enkelte kan også arrangør og sponsorene bruke finalisten i sin markedsføring.

Konkurransearena utenom publikumsområder er kun tilgjengelig for finalister, medhjelpere, arrangører og dommere.

Presse vil ha tilgang til å filme/fotografere uten at dette forstyrrer konkurrentene.

Medhjelper

Hvert lag får en kokkeelev som medhjelper.

Kostnader

Finalistene må selv dekke oppholdskostnader, mens reise med rimeligste alternativ dekkes av arrangør.

Deltagere sørger selv for sine råvarer. Mot kvittering dekkes inntil kr. 3 000,- i råvareutgifter. Dette utbetales etter konkurransen.

Medbrakt utstyr

Der intet annet er bemerket fra arrangøren, grunnet lokale forhold, kan finalistene selv ta med spesialutstyr for egen regning og risiko. NB: Elektroniske apparater må ha godkjenningspapirer fra elektrofirma før de tilsluttes konkurransearenaens strømnett. Dette grunnet tidligere uheldige erfaring med medbrakte elektroniske instrumenter. NB: Maksimal elektrisk forbruk vil begrenses til 2,0 KW per kjøkken, utover det som er tilpasset av arrangør. Medbragte induksjonsplater tillates ikke. NB! Mer informasjon om dette kommer.

Søppelsortering

Avfall skal sorteres etter gjeldende regler i den kommunen konkurransen avholdes. Det blir gitt informasjon om dette på informasjonsmøte før konkurransestart.

Dersom det er mistanke om at en deltaker og/eller assistent er ruset, skal personen bortvises fra arenaen.

Forberedelser

Det lov å forberede enkelte råvarene før start: som rensing og skrelling samt ferdige krafter, smør, oljer og krydder samt fermentert og syltet vare. Plassdommer sjekker dette før start.

Kjøkken og utstyr

Electrolux setter opp 6 like konkurransekjøkken. Detaljer kommer.

Småutstyr (kjeler, visper, boller, osv.) må deltager bringe med selv. Det samme gjelder stekeplater og rister til ovn. Generelt det dere trenger til produksjon.

 

Spørsmål fra potensielle deltagere

  • Er mulig å bruke molekylær gastronomi pulvere, konsentrerte urteroljer, probiotika (å lage eget rømme f.eks.)? JA
  • Går det greit å bruke gelatin? JA
  • Er det lov å bruke ferdig filodeig/butterdeig? JA
  • Er det lov å ha med ferdig kokte og tørkede grønnsaker? NEI

Årets grønne kokk 2023