Iselin og Olav

5 slue triks for å få barna til å spise mer grønnsaker

De fleste barn har en fase der de er skeptiske mange matvarer, kanskje spesielt grønnsaker. Mens denne fasen står på, kan det være fint å snike inn grønnsaker i barnas favorittretter - her er tips til hvordan du gjør det.

Mange barn bruker tid på å utvide matrepertoaret, og grønnsaker kan være spesielt utfordrende. Skepsis til nye matvarer er normalt, særlig i den neofobiske fasen rundt 1,5–2 år. Fortsett å tilby grønnsaker uten press eller bestikkelser – denne fasen går som regel over. 

Prosessen kan ta tid, og det kan derfor være fint å gjemme litt grønnsaker, frukt og bær i retter de liker godt, så kan du senke skuldrene og vite at behovet for næringsstoffer blir dekket.  


Her er 5 slue triks for å lure inn mer grønnsaker  

  1. Gjem i bakst: Gulrot i pannekakene, gulrot i brød, søtpotetlefser til tacoen, squash i sjokolademuffins, mulighetene er uendelige og barna merker det ikke!
  2. Lag smoothie og legg til en grønnsak eller to! Eksempler på grønnsaker som egner seg er avokado, blomkål, spinat og brokkoli. Du kan gjerne bruke fryste grønnsaker.
  3. Lag suppe: Hjemmelaget suppe inneholder mye grønnsaker, og jevner du suppen ut slurper de fleste barn dem i seg på null komma niks.
  4. Gjør mat og måltider hyggelig og litt gøy: Gjør maten spennende ved å sette morsomme navn på rettene, for eksempel monsterlapper ala squashlapper, prinsessepannekaker ala rødbetpannekaker
  5. Gjem grønnsakene i middagen: Tomatsaus er perfekt til å gjemme gulrøtter og løk. Sausen kan brukes i pastaretter, i lasagne og mye mer! Ha pastinakk eller sellerirot i potetmosen, og kokt og most blomkål i en hvit saus, for eksempel til fiskeboller!