5 slue triks for å få barna til å spise mer grønnsaker
De fleste barn har en fase der de er skeptiske mange matvarer, kanskje spesielt grønnsaker. Mens denne fasen står på, kan det være fint å snike inn grønnsaker i barnas favorittretter - her er tips til hvordan du gjør det.
Mange barn bruker tid på å utvide matrepertoaret, og grønnsaker kan være spesielt utfordrende. Skepsis til nye matvarer er normalt, særlig i den neofobiske fasen rundt 1,5–2 år. Fortsett å tilby grønnsaker uten press eller bestikkelser – denne fasen går som regel over.
Prosessen kan ta tid, og det kan derfor være fint å gjemme litt grønnsaker, frukt og bær i retter de liker godt, så kan du senke skuldrene og vite at behovet for næringsstoffer blir dekket.
Her er 5 slue triks for å lure inn mer grønnsaker
- Gjem i bakst: Gulrot i pannekakene, gulrot i brød, søtpotetlefser til tacoen, squash i sjokolademuffins, mulighetene er uendelige og barna merker det ikke!
- Lag smoothie og legg til en grønnsak eller to! Eksempler på grønnsaker som egner seg er avokado, blomkål, spinat og brokkoli. Du kan gjerne bruke fryste grønnsaker.
- Lag suppe: Hjemmelaget suppe inneholder mye grønnsaker, og jevner du suppen ut slurper de fleste barn dem i seg på null komma niks.
- Gjør mat og måltider hyggelig og litt gøy: Gjør maten spennende ved å sette morsomme navn på rettene, for eksempel monsterlapper ala squashlapper, prinsessepannekaker ala rødbetpannekaker!
- Gjem grønnsakene i middagen: Tomatsaus er perfekt til å gjemme gulrøtter og løk. Sausen kan brukes i pastaretter, i lasagne og mye mer! Ha pastinakk eller sellerirot i potetmosen, og kokt og most blomkål i en hvit saus, for eksempel til fiskeboller!