5 slue triks for å få barna til å spise mer grønnsaker
Den neofobiske fasen
For mange barn tar det tid å utvide matrepertoaret og grønnsakene kan for mange foreldre oppleves som det som er mest utfordrende å få barna til å spise. At barn er skeptiske til nye matvarer er helt naturlig. Når barnet er mellom 1,5-2 år starter den neofobiske fasen, fasen der barn som har pleid å spise det meste, plutselig rister på hodet med en gang de ser en grønnsak. Det kan være frustrerende, men husk at denne fasen går over for de aller fleste. Fortsett å tilby uten å presse, og unngå bestikkelser. Mindre foreldreinvolvering under selve måltidet kan faktisk være en del av løsningen.
Du har sikkert hørt at man må smake på maten opptil 15 ganger før man egentlig vet om man liker noe eller ikke. Gi derfor ikke opp dersom barnet spytter ut og sier det ikke liker. Fortsatt å tilby samme matvare, og gjør det tilgjengelig. Dersom barnet ikke lenger får tilbud om matvarene, vil det i hvert fall ikke spise det. Server også samme grønnsak, men i en annen form, revet gulrot smaker for eksempel veldig annerledes enn kokt gulrot. Les mer: Hvordan lære barna nye smaker
Prosessen kan ta tid, og det kan derfor være fint å gjemme litt grønnsaker, frukt og bær her og der, så kan du senke skuldrene og vite at behovet for næringsstoffer blir dekket.
Her er 5 slue triks for å lure inn mer grønnsaker
- Gjem i bakst: Gulrot i pannekakene, gulrot i brød, søtpotetlefser til tacoen, squash i sjokolademuffins, mulighetene er uendelige og barna merker det ikke!
- Lag smoothie og legg til en grønnsak eller to! Eksempler på grønnsaker som egner seg er avokado, blomkål, spinat og brokkoli. Du kan gjerne bruke fryste grønnsaker.
- Lag suppe: Hjemmelaget suppe inneholder mye grønnsaker, og jevner du suppen ut slurper de fleste barn dem i seg på null komma niks.
- Gjør mat og måltider hyggelig og litt gøy: Gjør maten spennende ved å sette morsomme navn på rettene, for eksempel monsterlapper ala squashlapper, prinsessepannekaker ala rødbetpannekaker!
- Gjem grønnsakene i middagen: Tomatsaus er perfekt til å gjemme gulrøtter og løk. Sausen kan brukes i pastaretter, i lasagne og mye mer! Ha pastinakk eller sellerirot i potetmosen, og kokt og most blomkål i en hvit saus, for eksempel til fiskeboller!