12.05.2022 12:20:57 av Iselin Bogstrand Sagen, Innholdsrådgiver ernæring og pressekontakt

Nå kommer de norske salatene

Nå er den herlige norske grønne sesongen her og høstingen av både crispisalat, lollosalat og hjertesalat er allerede i gang.

– Nå er det bare å glede seg over de norske herlige salatene som er på vei til butikken din. Friske, kortreiste salater er selve smaken av sommer, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Det har vært mangel på salat i butikkhyllene rundt om i landet, men nå er de norske salatvekstene klare for høsting. 

– Forholdene ligger godt til rette for en flott start på sesongen. Været har vært godt, lyse dager med mye sol og lave nattetemperaturer skal i teorien gi svært gode produkter. Både crispy og smakfulle, sier Bjarte Åsbø i Grøntprodusentenes samarbeidsråd.

Høstingen har startet

–  Takket være moderne veksthusproduksjon kan vi få tak i norsk salat i butikk store deler av året. Den norske salaten er frisk og fristende. Høstingen av frilandsproduksjonen har startet flere steder i landet. Nå kommer både crispisalat og hjertesalat på løpende bånd fra landets dyktige salatprodusenter. Hjertesalat og crispisalat er blant våre største salatsorter, forteller Iselin Bogstrand Sagen.

Ernæringsrådgiveren minner om at salat har et høyt innhold av kostfiber som gjør godt for fordøyelsen.

Bærekraftig teknologi

– Produsentene av veksthuscrispi har nytt godt av mye lys og kjølige netter. Dette gjør at gartneren har full kontroll på styringsparameterne slik at kvaliteten blir svært god. I tillegg har salget vært svært godt, noe som tyder på høy etterspørsel, sier Åsbø.

– Morderne veksthusproduksjon baseres på fornybar energi. Det fokuseres på gjenbruk av vann og gjødsel for en mer bærekraftig produksjon. Resirkulering av gjødselvann er viktig for å unngå tap av næringsstoffer. Produksjonen av norsk salat i veksthus har foregått i over 40 år og stadig ny teknologi gjør den norske produksjonen mer miljøvennlig, forteller Bjarte Åsbø.

Salatgodt på 1, 2, 3.

– En spennende salat får du ved å kombinere noe sprøtt, noe syrlig, noe bløtt, noe salt og noe søtt. Både smak og konsistens er viktig for den totale opplevelsen, avslutter Bogstrand Sagen.

Finn din favoritt salat

Historien bak legendariske salater

Sommerens beste salater

Tid for salat - Salattid