Nok et rekordår for moreller
– Det ser ut til å bli nok et rekordår for norske moreller i år, det skyldes at de nye feltene i Telemark virkelig har slått til. Moreller dyrkes under tunneler, noe som sørger for stabilitet og god avling hvert år. 50 % av sortene er også selvpollinerende, det er også en fordel, forteller Leif Øie som er fruktlagerinspektør i Grøntprodusentenes Samarbeidsråd (GPS).
Øie forteller at prognosen er 731 tonn moreller i år, noe som slår fjorårets rekordavling på 638 tonn.
– Det er godt med moreller i butikkene nå og det er forventet å komme mye de kommende ukene.
Ser ut til å bli et bra år for bringebær også
Sigurd Sylling fra GPS følger den norske bærsesongen nøye, og forteller at det ligger an til å bli et godt år for de norske bringebærene da det er bra med kart.
– Det er godt med norske bringebær i butikkene nå og det er forventet gode mengder de neste ukene. Det kjølige været gir bra kvalitet og sødme til bærene, sier Sylling.
Bringebær produseres både på friland og i tunneler. Tunnelene beskytter mot regn og vind og gjør at sesongen kan starte tidligere og vare lengre, og på gode år vil man kunne høste bringebær ut september.
Derfor bør du spise moreller og bringebær
Iselin Bogstrand Sagen er ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, og forteller at morellsesongen er kort.
– Sesongen er som regel over i midten av august, så spis og nyt dem nå. Aller best er de spist som de er, oppfordrer Sagen.
Ernæringsrådgiveren forteller at både bringebær og moreller er fiberrike og gode kilder til kalium.
– Fiber er godt for fordøyelsen, gir god metthetsfølelse og blir til næring for helsefremmende tarmbakterier. Kalium er viktig for å opprettholde et normalt blodtrykk. Den sterke fargen i både morellene og bringebærene vitner om et høyt innhold av forskjellige antioksidanter.
Morell eller kirsebær?
– Moreller og kirsebær omtales ofte om hverandre, men kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge blir kalt for moreller, og surkirsebær, som vi ofte kaller kirsebær, opplyser Sagen.