Kokebanan

Kokebanan kalles også for melbanan eller plantain på mange andre språk. Den kommer fra Sør-Amerika, Afrika og India og er nærmest som basisføde å regne i disse områdene.

Kokebanan kalles også for melbanan. Den kommer fra Sør-Amerika, Afrika og India og er nærmest som basisføde å regne i disse områdene. Det eneste som kan minne om en vanlig banan er navnet og skallet. Ut over dette har kokebanan helt andre egenskaper enn vanlig banan. Selve skallet er grønngult og ofte litt flekkete og arret. Den kan være vanskelig å skrelle så derfor anbefales en kniv til dette. Fruktkjøttet er hardt i konsistensen og ikke så søtt som hos vanlig banan.

Kokebanan er for de innfødte i produksjonslandene like anvendelig som poteten for oss. Den kan ikke spises rå, men må varmebehandles som en grønnsak før den spises. Den kan frityrstekes, bakes, grilles eller kokes. Den kan serveres sammen med kjøtt og kylling. Orientalske krydrede retter passer den fint til. Kokebanan kan også brukes frityrstekt til dessert.

 

Bruksområde

Kokebanan er for de innfødte i produksjonslandene like anvendelig som poteten for oss. Den kan ikke spises rå, men må varmebehandles som en grønnsak før den spises. Den kan frityrstekes, bakes, grilles eller kokes. Den kan serveres sammen med kjøtt og kylling. Orientalske krydrede retter passer den fint til. Kokebanan kan også brukes frityrstekt til dessert.

 

Egenskaper

Kokebanan inneholder mye stivelse og gir stor metthet. Inneholder også mer energi enn vanlig banan. Banan er en kilde til vitamin B6 som bidrar til normal energiomsetning og til immunsystemets normale funksjon. Banan er også en kilde til kalium som bidrar til normal muskelfunksjon og normalt blodtrykk. I tillegg er banan en kostfiberkilde. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Frukten skal være hel, lys grønn i skallet og uten myke flekker eller sår.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
66 %
Vann
76 g
Kilojoule
352 KJ
Kilokalorier
83 Kcal
Protein
1,1 g
Karbohydrat
18,1 g
Fett
0,3 g
Norsk
Banan
Latin
Musa paradisiaca sapientum
Engelsk
Banana
Tysk
Banan
Fransk
Banane
Spansk
Plátano
Italiensk
Banana