Gråpære
Småfallen rund pære med lang tynn stilk. Det tykke skallet har en grunnfarge som er matt grønn, men det meste av pæren er dekket av rødbrun rust. Fruktkjøttet er gulhvitt og kornete. Smaken er søt og meget aromatisk. Mange mener dette er den beste pæren som dyrkes i Norge. Den er utbredt i villahager. Dårlig holdbarhet.
Bruksområde
Pære spises naturell. Den smaker best moden og kan på en enkel måte ettermodnes i romtemperatur hvis den er hard. Er pæren moden, bør den ikke ligge lenge før den spises. Pære passer fint som mellommåltid, etter et måltid eller sammen med ost. Pære kan også brukes i fruktsalat, i bakverk, desserter, paier eller hermetiseres.
Egenskaper
Pære har lavt fettinnhold og høyt kostfiberinnhold. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.
Kvalitetskrav
Pære skal være fast i konsistensen og fri for støtskader. Den skal være hel, ha stilken på og ikke vise tegn til innskrumpning eller mørke flekker i skallet. Kvaliteten kan variere i forhold til sort og dyrkningssted. Form, farge og smak skal være typisk for sorten og størrelsen i kassen skal være jevn.
Næringstabell
- Spiselig del
- 84 %
- Vann
- 84 g
- Kilojoule
- 182 KJ
- Kilokalorier
- 44 Kcal
- Protein
- 0,4 g
- Karbohydrat
- 8 g
- Fett
- 0,1 g
- Norsk
- Pærer
- Latin
- Pyrus communis
- Engelsk
- Pear
- Tysk
- Birne
- Fransk
- Poire
- Spansk
- Pera
- Italiensk
- Pera