Koriander

Koriander er en krydderurt med sterk lukt og smak. Den er like vanlig i asiatisk matlagning som persille er hos oss.

Koriander selges både i potte og avskåret, både norsk og import.

Koriander skal være frisk i fargen, saftige og sterkt duftende. De skal ikke være slappe, tørre eller gule.

Bruksområde

Den karakteristiske koriandersmaken er vanlig i svært mange kinesiske, thailandske og indiske retter. Passer til kylling og svinekjøtt.

Egenskaper

Koriander har et høyt innhold av beta-karoten, vitamin C og kostfiber, i tillegg til å være en kilde til vitamin E og kalium. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g av varen.

Ved inntak av 50 g vare bortfaller egenskapene fra vitamin E og kalium.

Kvalitetskrav

Koriander skal være frisk i fargen, saftige og sterkt duftende. De skal ikke være slappe, tørre eller gule.

Lagring

Krydderurter har ulik holdbarhet avhengig av om de er avskåret eller er på rot.

Norsk
Krydderurter
Engelsk
Spiced herbs
Tysk
Küchen kräuter
Fransk
Herbes
Spansk
Hierbas
Italiensk
Erbe aromatiche, Aromi

Koriander i maten