Endivie, Sikori

Endivie eller sikori har et avlangt, spisst og meget kompakt hode med fast sammenrullede blader. Man dyrker først endivie/sikori på friland, og så tas de opp og røttene lagres mørkt og fuktig i spesielle dyrkningsrom hvor de bleke bladene drives frem.

Bladene er hvite, med gule eller lys grønne topper. Smaken er krydret og bitter. Sikori brukes både rå og kokt. Når den er kokt er smaken mild og søt. Det finnes også en rød variant som er mer bitter enn den hvite.

Bruksområde

Salat brukes i hovedsak som råkost i salatbollen og til å pynte matfat og smørbrød. Bitre salater, som eskaroll, kan legges i lunkent vann i 15 min før de skal brukes i salatbollen. Da vil det meste av bitterheten forsvinne.

Egenskaper

Endiviesalat har lavt energi- og fettinnhold og høyt innhold av kostfiber. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Endiviesalat har også et høyt innhold av folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Salat skal være hel og saftspent. Den skal være sorttypisk og normalt utviklet. Hodesalatene skal ha sammenhengende hoder som skal være kuttet like nedenfor bladfestet. Råte, mugg, kuldeskade eller insektsangrep skal ikke forekomme.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
92 %
Vann
96 g
Kilojoule
51 KJ
Kilokalorier
12 Kcal
Protein
0,8 g
Karbohydrat
1,5 g
Fett
0,1 g
Norsk
Salater
Latin
Lactuca sativa og Chicorium
Engelsk
Lettuce
Tysk
Salat
Fransk
Laitue
Spansk
Lechuga
Italiensk
Lattuga