1. plass Årets grønne kokk 2020

Det var en utrolig jevn konkurranse med eliten av norske kokker. Laget med Nina Kristoffersen og Joachim Lundgran trakk det lengste strået og vant konkurransen Årets grønne kokk for andre gang.

Dette var menyen til vinnerlaget:

Street food

Sellerikebab servert med youghurtdressing og sellerilompe 

Sprø løkpølse i brød med eple og sellerisalat 

Løkfries 

Hovedrett

Kålterrine med morkel og hasselnøtt, glasert rødbete, krustade, potet og kålrotkrem, grønnkål og knutekål 

Røkt smørsaus 

Dessert

Gulrot og appelsin 

Gulrotkake, samosa fylt med karamellisert gulrot og pistasj, tekrem, mandelcrunsj og 

sitrus-ingefærgelé

Rød appelsin - sortpeppersorbet 

Oppskriftene er gjengitt nøyaktig slik vi har fått dem fra deltakerne.

https://stream3.imageshop.no/imageWithFallbackAndMagikAndS3.aspx?d=1&t=637200036000000000&c=image/jpeg&base=111&h=D0BAA29058D6AFCE2B509F9A862B25BC&x=0&y=0&real=&img=-2050fa-wml.jpg

Street food

 

Sellerikebab

  • 3 stk selleri
  • 100 g smør
  • 20 g sitron
  • ½ ss cayenne
  • ½ Cummin
  • ½ ss Tandori
  • Salt

 

1 stk Granateple

1 stk hjerteblad

Løk bahji

  • 4 rødløk
  • 1 ps tempura mix
  • 50 g kikertmel
  • ½ ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 1 ts cummin
  • ½ ts gurkemeie
  • 20 g trisol
  • 1 grønn chili
  • 2 ss hakket koriander
  • 1 ts sitronsaft
  • Legg løk i sitronsaft først

 

Yoghurt dressing

  • 2 dl youghurt
  • Hakket mynte
  • Hakket koriander
  • Sjalottløk

 

Eple stangselleri salat

  • 1 stk eple
  • 3 stk stangeselleri
  • 30 g majo
  • 30 g kremost
  • 4 g shirazza
  • 20 g gressløk
  • Salt
  • Pepper

 

Pølsebrød: (20 gram)

43 g vann / 43 g melk / 14 gram manitova – roux                                                              

300 g manitova
40 gram sukker
2 ts salt
1 ss tørrgjær
113 gram melk
1 egg
57 gram smelta smør
Tørka løk  

 

Løkpølse:

2 kepaløk medium + ½ hvitløk
100 gram smør
100 gram rista pinjekjerner
50 gram parmesan
2 ts cummin / litt cayenne / ½ ts røkt paprika
2 ss dijonsennep
2 ss hvitvinseddik
1 ss sukker
3 ss hakka gressløk/ 80 gram vårløk
150 gram kokte kikerter - kjørt
25 gram glutenmel / 5 gram fiberhusk

  • Røyk med røykpistol
    Sprøytepose- tynne strimler
  • Frys og enkeltpaner

  

Gressløkolje:

60 gram gressløk / 50 gram spinat
7 dl olje


Sprøstekt løk

4 delikatesseløk – mandolin
Olje til fritering

 

Sellerilefse

350 gram finrevet selleri
150 gram manitova
75 gram smør
½ ss fiberhusk
1 ts selleripulver

  • Kjevle på 2 silikonmatter
    stek 180 grader i 4-5 min
  • Stikk ut – nest største ring

 

Sylta rødkål

90 gram finstrimla rødkål
3 gram salt
25 gram eddik
10 gram sukker

  

https://stream3.imageshop.no/imageWithFallbackAndMagikAndS3.aspx?d=1&t=637200036000000000&c=image/jpeg&base=111&h=5E4AA8D122B52B6C9218B5828C6083A3&x=0&y=0&real=&img=-2050f9-wml.jpg

Hovedrett

Det klassiske

Kålterrine

  • 3 spisskål
  • 600 g kål
  • 150 g rørossmør
  • 100 g hasselnøtt
  • 15 g salt
  • 2 klyper cayenne
  • 3 sjalottløk
  • 2 ss parmesan
  • Estragon

 

Artisjokk bunn

  • 1 flaske spilde
  • 2 store Artisjokk
  • 1 ts Citic acid
  • Salt
  • Timian
  • 1 løk
  • 5 Hel pepper

 

Soppfyll

  • 350g sopp
  • Portobellosopp avskjær
  • 30 g tørket steinsopp
  • 100 g smør
  • 150 g morkel
  • Salt
  • Pepper
  • 2 dl hvitvin

 

Portobello

  • 7 portobellosopp
  • 40 g soyasaus
  • ½ hvitløk
  • Timian
  • Pepper
  • 1 dl Hvitvin
  • 1 dl Eplejiuce
  • Steinsopp pulver

 

Rødbetfyll

  • 2 stk fennikel
  • 1 stk rødbete
  • 1 sjalottløk
  • 3 dl røbetsjiuce
  • 2 dl spilde
  • Pepperot
  • 8 g salt
  • 1 stk eple
  • 500 g røbetjiuce
  • 5 g kappa til glasering

 

Krustade

  • 125g mel
  • 25 g trisol
  • 1 egg
  • 190 g juleøl
  • ½ ts sukker
  • 1 ss olje
  • 3 g Salt

 

Hasselnøttopping

  • Hakket hasselnøtt.
  • Finhakket gressløk
  • Persinette

 

Morkel til steking

  • 8 stk morkel
  • 25 g smør

 

Gulbeteperler:

200 gram gulbetejuice
1 ss hvitvinseddik
litt sukker / salt
farge
2 g agar

Kald solsikkeolje

 

Sylta knutekål

1 stk knutekål
1-2-3 lake

Liten utstikker

 

Bakt rødbet

2 stk små rødbet
Havsalt / olivenolje

 

Hjerteblad

Små blader hjerteblad grill kjapt m urteolje-hvitløk

 

Potetnoisette-kapers

Små kuler av kokt potet marineres med bamavinagrette med grov dijon, finhakket grønnkål og kapers

 

Fritert grønnkål

 

Kålrotterninger

200 gram kålrot i små terninger- rist i panne med olje og litt smør. Smak til med s+ p.
Ha i alum.bakk med sylta sennepsfr


Potet – kålrotkrem

450 gram mandelpotet
200 gram kålrot
1 dl fløte / 100 gram smør / ½ dl melk
s+p

Espumaflaske+ 2 patroner

 

Røkt smør hollandaise

90 gram eggeplomme
170 gram røkt smør
85 gram vann
40 gram hvitvinsreduksjon
15 gram sitronsaft
5 gram salt

 

Revet pepperrot etter smak

 

https://stream3.imageshop.no/imageWithFallbackAndMagikAndS3.aspx?d=1&t=637200036000000000&c=image/jpeg&base=111&h=5E4AA8D122B52B6C9218B5828C6083A3&x=0&y=0&real=&img=-2050f8-wml.jpg

Dessert

Det søte

Gulrotkake

  • 370 egg
  • 150 g invert sukker

Stavmikses

  •  
  • 180 g melis
  • 15 g bakepulver
  • 4 g salt

Mix i egg og sukker

  • 150 g gulrotpure
  • 370 g mel
  • 1 ts kanel
  • 1 ts kardemommoe
  • 1 ts ingefær
  • ½ nelik
  • 300 g smør smeltet, avkjølt

220- i 3 min

 

 Kremost

  • 150g kremost
  • 100 g smør
  • 300g melis
  • 1 ss sitronzest
  • 1 ts appelisin zest
  • 0,5 vaniljestang

 

Karamellisert gulrot

  • Gulrot juice x2
  • ½ fl appelsinjiuce
  • 50 g sukker
  • Kok til karamell
  • 15 gulerøtter, små

 

Karamellspiral

  • 200 g sukker
  • 30 g glucose

 

Mandelcrunsj

  • 40g smør
  • 40g mandelmel
  • 40g mel
  • 20 g sukker
  • Litt salt

 

Vannbakkels

  • 1 1/2 dl gulrotjuice
  • 38 g smør
  • 75g mel
  • 2 egg

 

Baklava

200 gram skrelt gulrot
30 gram smør
50 gram sukker
1 stjerneanis
20 gram appelsinjuice
50 gram gulrotjuice
revet sitronskall
25 gram sitronsaft
40 gram pistasj

 

Honningsirup

1.5 dl sukker +1.5 dl honning
Litt te / appelsinskall
2 ts sitronsaft

Smør / eggeplomme/ filodeig

 

Tekrem

350 gram melk
150 + 50 gram fløte
80 gram sukker
5 gram agar
Revet sitronskall
Te

 

Blodappelsin - sortpepper sorbet

650 gram blodappelsinpure
200 gram vann
220 gram sukker
100 gram sitronsaft
80 gram glukose
xantana
2 eggehvite
brent pepper



Appelsin – ingefærpure


4.5 dl appelsinjuice
12 gram sitronsaft
4.5 gram agar
70 gram sukker
14 gram ingefær

 

Urter

Pølse- syre, grønn

Kebab-goah

Fries- hakket koriander

 

Hovedrett

Ertespirer

 

Dessert

Grønn syre

Oxsalis

 

 

 

 

 

Årets grønne kokk 2020