Søk blant oppskrifter
Meny
Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
Taco består som kosemat i helgene
08.04.2021
Over halvparten av alle nordmenn spiser taco minst en gang i måneden[i], og variasjonene er uendelige, men en ting er sikket – det er mange som elsker dette helgemåltidet enten det er enkelt og ferdigkjøpt eller laget fra bunnen.
Ovnsbakte rotgrønnsaker til påskelammet
28.03.2021
Det er noen klassiske retter de fleste av oss forbinder med påske. Mange ser for seg pølser på bål, lammestek på påskeaften, og kylling underveis. Uansett passer det helt supert med ovnsbakte grønnsaker til. Det er så godt at det til og med kan spises alene.
Påskekos
18.03.2021
Noen foretrekker sjøen og båten, andre foretrekker skiene og fjellet. Uansett blir det ikke store sammenkomster i årets påske, men vi vil allikevel kose oss med de nærmeste. Påskefrukten over alle er appelsinen. Totalt sett spiser vi 6 kg. pr. person i året, som tilsvarer noe sånt som 36 appelsiner, og store deler av dette spises mellom jul og påske.
Utviklingen i det norske frukt- og grøntmarkedet 2020
16.03.2021
Det har knyttet seg spesielt stor spenning til tallene for frukt- og grøntmarkedet i koronaåret 2020. Store endringer har skjedd i forbrukervaner og handlemønster. Har dagligvaremarkedet klart å ta igjen salget som storhusholdningsmarkedet har tapt som følge av stengte kantiner, restauranter og hoteller? Dette var et av spørsmålene som ble belyst og forsøkt besvart i webinaret i regi av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), tirsdag 16. mars 2021.
Kutt matsvinn – rydd kjøleskapet hver torsdag
25.02.2021
Stadig flere er opptatt av å ta vare på jorda. Bærekraft er blitt et ord vi hører igjen og igjen – og mange, spesielt yngre forbrukere er opptatt av hvordan de selv kan bidra til å redde verden litt. En god start er å unngå matsvinn hjemme – det er bra for både miljøet og for egen økonomi.
Turmattips til vinterferien
19.02.2021
Vinterferien er her og gjennom det siste året har mange av oss lært å bruke naturen. Omtrent 600.000 barn har vinterferie fra skolen de nærmeste to ukene. Nå ser det ut til at den strenge kulden slipper taket mange steder og da blir det enklere å spise og lage mat ute.
Valentines, morsdag og fastelaven - lag trippel feiring
08.02.2021
Søndag 14. februar 2021 er det både morsdag, Valentinsdag og fastelaven. Tre gode grunner til å feire familien og de du elsker. Ikke alle er like glade i slike merkedager, men akkurat nå kan det være fint å vise litt ekstra omtanke for sine nærmeste. Bruk den knaggen du liker best og gjør denne søndagen til noe spesielt.
Nordmenn sverger til brødskivene på hjemmekontoret
20.01.2021
De folkekjære brødskivene står sterkt hos nordmenn, og er uten tvil veldig raske og enkle å lage. Hele 37 % av dem som har hjemmekontor svarer at de spiser mer brødmat på hjemmekontor sammenliknet med dager på vanlig arbeidsplass.
To av tre har et ønske om å endre kostholdet
04.01.2021
Etter et år med mange forandringer og nye rutiner er det mange som ønsker å endre litt på egne matvaner. Noen på grunn av egen helse, andre har også miljøet i tankene, og stadig flere har et bevisst forhold til å velge norsk.
Bruk opp julerestene og lag deilig julebord
16.12.2020
Det har lett for å bli overskudd av mat i løpet av julen. Vi kjøper gjerne inn litt ekstra til helligdagene og det er fort gjort at noe blir glemt i kjøleskapet. Legg en plan for en deilig buffet med mange gode julesmaker en av dagene. Det kan bli både variert og smakelig på så mange måter.
Nordmenn spiser lite karbohydrater
11.12.2020
Helsedirektoratets gjennomgang av rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2020 viser at nordmenn ligger helt i nederste sjiktet av hva som er et anbefalt inntak av karbohydrater og fiber. Forbruket av frukt viser en negativ utvikling og mye tyder på at dette forsterkes under korona-perioden.
Imponer med hjemmelaget surkål
03.12.2020
Julens dufter vekker mange minner. Barndomsminner vekkes til live og kanskje vil vi også etablere noen nye tradisjoner selv. Hvert år er det noen som skal holde julen hjemme for første gang, og i år skal de fleste av oss skal ikke være så mange rundt bordet som vi kanskje kunne ønske. Uansett vil vi at maten skal smake godt.
De beste julepotetene
26.11.2020
Jul er tradisjoner – også når det gjelder mat. Selv om selskapene blir færre og mindre i år skal vi kose oss med julefeiring og julemat i våre små kohorter. I en undersøkelse gjennomført for Opplysningskontoret for frukt og grønt i 2017 oppga 1 av 3 at de synes det er forskjell på smaken på ulike poteter, og halvparten sa de valgte andre poteter til fest enn til hverdags.
Slik spiser du sunnere på hjemmekontoret
18.11.2020
Ifølge Norsk koronamonitor fra Opinion sier tre av ti arbeidstakere at de hovedsakelig sitter på hjemmekontor. Mange kjenner seg nok igjen i at lunsjen som tilberedes hjemme blir nokså enkel, med langt mindre frukt og grønt enn de pleier å spise i kantinen på jobb.
Vi spiser mindre frukt og grønt under korona
11.11.2020
Tirsdag 10. november ble den årlige undersøkelsen 5 a day Europe presentert. Den viser dessverre at etter tre år med relativt liten endring i inntaket av frukt, bær og grønnsaker i den norske befolkningen har koronatiltakene nå medført en nedgang i forbruket.
Mange kaster god mat når de kjøper Halloweengresskar
19.10.2020
Halloween-feiringen tok for alvor av på 2000 tallet, og feiringen den siste dagen i oktober er noe mange av millenniumsbarna ser frem til. Barna går knask eller knep i nabolaget og koser seg gjerne sammen med venner etterpå, mens ungdom ofte har kostymefester. Skikken, som er importert fra USA, tilsier at de som har en gresskarlykt på trappen ønsker besøkende velkommen.
Fruktpause for å markere Verdensdagen for psykisk helse
08.10.2020
50 skoler over hele landet markerer Verdensdagen for psykisk helse med gratis frukt til elevene. Tore Angelsen, prosjektleder i Skolefrukt, mener samarbeidet er viktig for å synliggjøre sammenhengen mellom psykisk helse og kosthold.
Kål kan brukes til langt mer enn fårikål
07.10.2020
Høsten er tid for fårikål, og skikkelige fårikålelskere har gjerne laget denne deilige høstgryten både en og to ganger, eller flere! Kanskje sitter du igjen med en del kål og lurer på hva du kan bruke den til? Heldigvis kan kålen brukes til så uendelig mye mer, og det er gode grunner til å spise mye kål, forteller ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Iselin Bogstrand Sagen.
Den norske epledagen for 30. gang i år
28.09.2020
Eplet er vår viktigste norskproduserte frukt, og det har hatt sin egen dag i 30 år. Det var Opplysningskontoret for frukt og grønt som etablere Den norske epledagen i 1990. Dagen feires den siste tirsdag i september som i år faller på 29. september.
La oss feire den norske poteten
24.09.2020
Det er vanlig å tenke på potet som noe av det norskeste som finnes. Faktisk er det enkelte mennesker fra andre kulturer som omtaler nordmenn som «potet». - Jeg er usikker på om det er fargen, smaken eller tradisjonsmaten som ligger til grunn for dette, men uansett er det ganske morsomt sier Gerd Byermoen, i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Poten er en nemlig en svært mye brukt og helt vanlig råvare i store deler av verden.
Pressekontakter
Gerd Byermoen
Kommunikasjonssjef
952 83 171
gerd.byermoen@frukt.no
Toril Gulbrandsen
Innholdsrådgiver
Matfaglig kompetanse
957 32 919
toril.gulbrandsen@frukt.no