Søk blant oppskrifter
Meny
Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
Nordmenn sverger til brødskivene på hjemmekontoret
20.01.2021
De folkekjære brødskivene står sterkt hos nordmenn, og er uten tvil veldig raske og enkle å lage. Hele 37 % av dem som har hjemmekontor svarer at de spiser mer brødmat på hjemmekontor sammenliknet med dager på vanlig arbeidsplass.
To av tre har et ønske om å endre kostholdet
04.01.2021
Etter et år med mange forandringer og nye rutiner er det mange som ønsker å endre litt på egne matvaner. Noen på grunn av egen helse, andre har også miljøet i tankene, og stadig flere har et bevisst forhold til å velge norsk.
Bruk opp julerestene og lag deilig julebord
16.12.2020
Det har lett for å bli overskudd av mat i løpet av julen. Vi kjøper gjerne inn litt ekstra til helligdagene og det er fort gjort at noe blir glemt i kjøleskapet. Legg en plan for en deilig buffet med mange gode julesmaker en av dagene. Det kan bli både variert og smakelig på så mange måter.
Nordmenn spiser lite karbohydrater
11.12.2020
Helsedirektoratets gjennomgang av rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2020 viser at nordmenn ligger helt i nederste sjiktet av hva som er et anbefalt inntak av karbohydrater og fiber. Forbruket av frukt viser en negativ utvikling og mye tyder på at dette forsterkes under korona-perioden.
Imponer med hjemmelaget surkål
03.12.2020
Julens dufter vekker mange minner. Barndomsminner vekkes til live og kanskje vil vi også etablere noen nye tradisjoner selv. Hvert år er det noen som skal holde julen hjemme for første gang, og i år skal de fleste av oss skal ikke være så mange rundt bordet som vi kanskje kunne ønske. Uansett vil vi at maten skal smake godt.
De beste julepotetene
26.11.2020
Jul er tradisjoner – også når det gjelder mat. Selv om selskapene blir færre og mindre i år skal vi kose oss med julefeiring og julemat i våre små kohorter. I en undersøkelse gjennomført for Opplysningskontoret for frukt og grønt i 2017 oppga 1 av 3 at de synes det er forskjell på smaken på ulike poteter, og halvparten sa de valgte andre poteter til fest enn til hverdags.
Slik spiser du sunnere på hjemmekontoret
18.11.2020
Ifølge Norsk koronamonitor fra Opinion sier tre av ti arbeidstakere at de hovedsakelig sitter på hjemmekontor. Mange kjenner seg nok igjen i at lunsjen som tilberedes hjemme blir nokså enkel, med langt mindre frukt og grønt enn de pleier å spise i kantinen på jobb.
Vi spiser mindre frukt og grønt under korona
11.11.2020
Tirsdag 10. november ble den årlige undersøkelsen 5 a day Europe presentert. Den viser dessverre at etter tre år med relativt liten endring i inntaket av frukt, bær og grønnsaker i den norske befolkningen har koronatiltakene nå medført en nedgang i forbruket.
Mange kaster god mat når de kjøper Halloweengresskar
19.10.2020
Halloween-feiringen tok for alvor av på 2000 tallet, og feiringen den siste dagen i oktober er noe mange av millenniumsbarna ser frem til. Barna går knask eller knep i nabolaget og koser seg gjerne sammen med venner etterpå, mens ungdom ofte har kostymefester. Skikken, som er importert fra USA, tilsier at de som har en gresskarlykt på trappen ønsker besøkende velkommen.
Fruktpause for å markere Verdensdagen for psykisk helse
08.10.2020
50 skoler over hele landet markerer Verdensdagen for psykisk helse med gratis frukt til elevene. Tore Angelsen, prosjektleder i Skolefrukt, mener samarbeidet er viktig for å synliggjøre sammenhengen mellom psykisk helse og kosthold.
Kål kan brukes til langt mer enn fårikål
07.10.2020
Høsten er tid for fårikål, og skikkelige fårikålelskere har gjerne laget denne deilige høstgryten både en og to ganger, eller flere! Kanskje sitter du igjen med en del kål og lurer på hva du kan bruke den til? Heldigvis kan kålen brukes til så uendelig mye mer, og det er gode grunner til å spise mye kål, forteller ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Iselin Bogstrand Sagen.
Den norske epledagen for 30. gang i år
28.09.2020
Eplet er vår viktigste norskproduserte frukt, og det har hatt sin egen dag i 30 år. Det var Opplysningskontoret for frukt og grønt som etablere Den norske epledagen i 1990. Dagen feires den siste tirsdag i september som i år faller på 29. september.
La oss feire den norske poteten
24.09.2020
Det er vanlig å tenke på potet som noe av det norskeste som finnes. Faktisk er det enkelte mennesker fra andre kulturer som omtaler nordmenn som «potet». - Jeg er usikker på om det er fargen, smaken eller tradisjonsmaten som ligger til grunn for dette, men uansett er det ganske morsomt sier Gerd Byermoen, i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Poten er en nemlig en svært mye brukt og helt vanlig råvare i store deler av verden.
Kostråd med ungdommelig vri
15.09.2020
Mange tror det er umulig å nå frem til ungdom. Sannheten er at dagens ungdom er mer samfunnsengasjerte enn noen gang, og de ønsker å ta vare på seg selv og andre. Et samarbeidsprosjekt viser at når budskapet om hva som er sunn mat tilpasses og gjøres forståelig og engasjerende er ungdom mottakelig.
Vi spiser bare halvparten så mye løk som i andre land
14.09.2020
Nordmenn spiser i snitt litt over 6 kg hver pr. år. Det er veldig lite i forhold til resten av verden. Løken er rimelig, smakfull og godt egnet å dyrke i Norge, så her har vi noe å lære av andre.
10. klassinger fra Ålesund ga kostråd til Erna Solberg og Guri Melby
09.09.2020
Venninnene fra Møre Ungdomsskule ble bedt på storfint besøk etter at de vant den nasjonale elevkonkurransen «Lag din egen lunsj – oppdrag kostråd».
Fårikål er et festmåltid for hele familien
26.08.2020
Tenk deg en gnistrende kald høstdag eller en litt sur og våt en. Uansett er en stor gryte med fårikål et måltid å se frem til. Hent frem høstens beste råvarer og inviterer familie og venner til fårikålfest.
Spar kalorier med halvparten grønt på tallerken
20.08.2020
Et kosthold med et høyt og variert inntak av frukt, bær og grønnsaker er utvilsomt bra for helsen, og kan hjelpe deg til å gå ned i vekt og holde en stabil og sunn kroppsvekt.
Spis deg utørst i varmen
30.06.2020
Det aller viktigste man gjør i varmen er selvsagt å drikke godt, og vann er den aller beste tørstedrikken. Rundt 20 prosent av væskeinntaket vårt kommer fra maten vi spiser, og det er nok ikke uten grunn at mange av oss har lyst på noe friskt og godt når det er varmt ute.
Slik tok helsebevisste nordmenn tak når koronatiltakene startet
24.06.2020
Rett etter at koronatiltakene trådte i kraft kunne man lese at dagligvarebutikkene rapporterte om stor økning i salg av søtsaker. Men ikke alle gikk på godterismellen; en fersk undersøkelse viser at mange av oss tok bevisste valg for å styre unna usunn mat.
Pressekontakter
Gerd Byermoen
Kommunikasjonssjef
952 83 171
gerd.byermoen@frukt.no
Toril Gulbrandsen
Matfaglig rådgiver
957 32 919
toril.gulbrandsen@frukt.no