Oppslagsbilde supper

5 enkle tips for mindre matsvinn

Her er våre tips til hvordan du kan kaste mindre mat:

 

Tips 1: Planlegg godt: Lag ukemeny og planlegg innkjøp. Skaff deg oversikt over hva du allerede har i kjøleskap og brødboks før du handler. 

 

1_Planlegg_godt_4-5.png

Tips 2: Oppbevar maten riktig: Hold maten ved rett temperatur i egnet emballasje. Kjøleskapet skal holde mellom 2-4 grader og fryseren –18 grader.  

2_Oppbevar_4-5.png

Tips 3: Bruk sansene: Se, lukt og smak for å vurdere om maten fortsatt er god. “Best før dato” og “siste forbruksdag” er ikke det samme.  

3_Bruk_sansene_4-5.png

Tips 4: Organiser kjøleskapet: Hold orden i kjøleskapet slik at du får god oversikt og sørger for at den eldste maten blir brukt først.  

4_Organiser_4-5.png

Tips 5: Spis opp restene: Rydd i kjøleskapet og fryser, og bruk opp restemat så ofte du kan. 

5-Restene_4-5.png

48 % av matsvinnet stammer fra forbrukere. I snitt kaster hver av oss 40,3 kilo mat i året.

Dette kaster vi mest av:

  1. Måltidsrester: 12,5 kg (31 %)
  2. Frukt og grønt: 8,8 kg (22 %)
  3. Brød og bakervarer: 7,3 kg (18 %)
  4. Kjøtt og fisk: 3,3 kg (8,2 %)
  5. Melk og meieriprodukter: 2,1 kg (5,2%)

 

Matsvinn-plakat-magneter.jpg

Restemat