Aspargesens opprinnelse
Opprinnelse
Asparges, som lyder det latinske navnet Asparagus officinalis er en gammel kulturplante, som vokser vilt rundt Middelhavet og i Egypt. Egypterne kjente og brukte asparges allerede 3000–4000 år før Kristus. Og romerne skal visstnok ha kalt asparges den nyttigste mat for magen. Sikkert er det i hvert fall at asparges kan spises med god samvittighet, den er nemlig meget kalorifattig – 100 gr gir bare 29 kcal. Den inneholder noe kalsium, jern og fosfor samt A- og C-vitaminer.
Asparges er en staude (en flerårig plante) som tilhører liljefamilien. Det tar vanligvis ihvertfall to år fra man planter til man begynner å høste. Grønnsaken har gjennom tidende blitt brukt som medisin mot blant annet tannpine og biestikk, og den skal visstnok også ha en positiv virkning på kjærlighetslivet.
Dyrkning
I dag regnes asparges som en av verdens viktigste flerårige grønnsaksvekster. Den blir dyrket i ulike klimasoner verden rundt (deriblant USA, Norge og andre europeiske land), og er å få tak i hele året i butikkene. I følge det franske gastronomiske leksikonet La Rousse Gastronomique, finnes det et tyvetalls forskjellige typer asparges, med hvit, lilla og grønn som de mest kjente og brukte. Hvit asparges får man ved å hyppe jorden opp så snart stilkene viser seg, da kommer det ikke lys og luft til og stilkene blir bleke. Den lilla får lov til å stikke hodet et par cm over jorden slik at toppen får farge, mens den grønne vokser fritt over jorden og dermed får sin fine vårgrønne farge. Her i Norge har vi kanskje sterkest bekjentskap til grønn og hvit asparges. Smaken er mild og fin (grønn asparges har noe kraftigere smak enn hvit). Tykkelse og lengde varierer, men dette gjenspeiler ikke kvaliteten på varen.
Norsk asparges i særklasse
Det er et deilig sommertegn når buntene med norsk, grønn asparges viser seg på markedet i mai og juni. Her kan vi virkelig snakke om «kortreist» mat. Det går ikke mange dager fra aspargesen er høstet til den ligger i grønnsakdisken. Det merkes både på smak og konsistens. Stilkene har frisk grønn farge, med litt mørkere hoder og de er møre og delikate med mild, lekker smak. Den forhøyer et hvert måltid, enten den serveres alene som forrett eller som tilbehør til hovedretten. Men den norske sesongen er kort og varer bare frem til St. Hans. Så spis og nyt den mens du kan!