Den første maten

Når barnet fyller 6 måneder, er det på tide å begynne å gi barnet den første barnematen i tillegg til morsmelk eller morsmelkerstatning. Her er noen gode råd til hvordan du kan lage hjemmelaget babymat.

Den første maten  

Når barnet fyller 6 måneder, er det på tide å begynne å gi barnet fast føde i tillegg til morsmelk eller morsmelkerstatning. Det anbefales å velge matvarer med et høyt innhold av næringsstoffer som barnet trenger. 

De første måltidene bør begrenses til en liten teskje, for så å gradvis øke mengden til to-tre teskjeer i de påfølgende dagene. Deretter kan man øke med flere teskjeer per måltid i tråd med barnets signaler og behov. Bruk tid på at barnet blir kjent med maten ved å ta på, lukte, se og smake. 

Hva skal man starte med? 

Det er stor sannsynlighet for at barnet vil rynke på nesa og kanskje også spytte ut når de får de første smaksprøvene. Babyer er vant til søt smak fra morsmelk og vil ikke nødvendigvis respondere positivt på mat som smaker mer bittert. Start likevel gjerne med grønnsaksmoser istedenfor for eksempel banan, som de fleste barn vil like pga den søte smaken. Grønnsaker er milde for magen og egner seg godt som første smaksprøver. 

Man kan lage mos av de fleste grønnsaker og i starten bør den være ganske tynn, nesten flytende. Bland gjerne ut med morsmelk eller morsmelkerstatning for at mosen ikke skal være så tykk. 

Frys ned små terninger med moste grønnsaker - perfekt som de første smaksprøvene.

 

Grønnsaker som er fine å starte med: 

  • Søtpotet 
  • Gulrot 
  • Potet 
  • Pastinakk 
  • Gresskar 
  • Avokado (frukt) 
  • Blomkål 
  • Brokkoli 

  

De fleste babyer liker søt frukt, og et godt tips er å blande frukten sammen med grønnsaker. Da blir de mer vant til den bitre smaken fra grønnsakene om det også tilsettes noe som er søtt. 

Gode kombinasjoner av frukt og grønnsaker: 

  • Blomkål og pære eller eple 
  • Brokkoli og pære 
  • Banan og avokado 
  • Aprikos og gulrot 
  • Gulrot og appelsin 
  • Pastinakk og eple 
  • Avokado og mango 

 

Spedbarn under 1 år skal ikke ha store mengder av nitrat, som finnes i for eksempel spinat, rødbete, nesle, fennikel, bladselleri og mangold.  Vær også forsiktig med å gi rå og harde grønnsaker og frukt, da de er lette å sette i halsen. 

Mer mat? 

Det vil være varierende hvordan barnet responderer på mat og hvor fort det venner seg til fast føde. Etter hvert som barnet blir vant til fast føde kan du øke ingredienser i måltidet og lage mer sammensatte måltider. Konsistensen kan i denne perioden gå fra finmost til mat med mer tekstur.

Etter hvert kan mosene med grønnsaker suppleres med proteinkilder som bønner, linser, kylling, kjøtt og fisk. Fortsett med grønnsaker som gir verdifulle vitaminer. Som variasjon til poteter, kan man gi kokt byggryn eller fullkornspasta. Alt dette moses til passe konsistens. 

Babygrøt

Når du skal lage hjemmelaget grøt bør du bruke jernrikt mel, som for eksempel havremel, sammalt hvete og hirse. Variér gjerne mellom ulike kornslag. Kornet bør bløtlegges først og grøten bør kombineres med vitamin c-rik frukt, bær eller grønnsaker som bidrar til å øke opptaket av jern fra kornet. Se oppskrift på babygrøt her. 

Appelsin, kiwi og jorbær er spesielt gode vitamin-c kilder. Mango og bringebær kan også brukes. Rør gjerne inn en eggeplomme for å få enda mer næringsrik grøt. 

Det anbefales å vente med å gi kumelk som drikke og i grøt til barnet er rundt ett år. Mindre mengder kumelk kan imidlertid brukes i matlagingen fra 10 måneders alder. Les mer om matvarer som man bør være forsiktig med å gi her.

 

Kilder:

  

Spedbarnsmat