Derfor bør du spise beter
NÆRINGSRIKE BETER
Vi finner beter i røde, gule, hvite og polkafargede varianter. Den sterke rødfargen i rødbetene vitner om et høyt innhold av antioksidanter. Ytre påvirkninger som røyking, alkohol, dårlig kosthold og stress kan øke konsentrasjonen av frie radikaler i kroppen. Antioksidanter kan hjelpe kroppen å takle dette, og rødbeter er en god kilde.
Les mer om antioksidanter her.
Beter generelt er rike på kostfiber som bidrar til en god fordøyelse og økt metthetsfølelse. De er også en god kilde til B-vitaminet folat som blant annet er viktig for normal bloddannelse og kan redusere tretthet og utmattelse. Betene er også en god kilde til kalium, som er gunstig for å bidra til å opprettholde et sunt og normalt blodtrykk. Les mer om kalium her.
Studier har og vist at rødbetejuice kan fremme prestasjonsevnen under trening for mosjonister, men her trengs det mer forskning.
BETER ER IKKE BARE TILBEHØR
Med sin søte, milde smak kan betene brukes på utallige måter. De fungerer som både tilbehør og hovedrett – bakt, stekt, som puré eller suppe. Hva med sprø betechips til fredagskosen?
Gule beter gir dype farger til supper, mens revne rødbeter frisker opp salater og råkost. Rødbeter i juicer og smoothies gir en fristende rødfarge, og bakte rødbeter i pannekakerøren kan gjøre måltidet ekstra spennende for barna.
PS: Rødbeter bør ikke gis til barn under 1 år på grunn av høyt nitratinnhold.