Derfor bør du spise rotgrønnsaker
Roten til alt godt?
Felles for alle rotgrønnsakene er et de har et høyt innhold av kostfiber, noe mange nordmenn får i seg for lite av. Fiber regulerer magen og gir god metthetsfølelse. Både fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter fra frukt og grønnsaker kan virke positivt på immunforsvaret, les mer her: Grønnsaker og frukt er bra for immunforsvaret.
Et vidt spekter av vitaminer og mineraler
De forskjellige rotgrønnsakene har ulikt innhold av vitaminer og mineraler. Gulrot har et høyt innhold av betakaroten som omgjøres til vitamin A i kroppen. Vitaminet er blant annet viktig for synet og huden, les mer om fordelene ved å spise gulrot her.
Både rødbeter, pastinakk, sellerirot, persillerot og jordskokk inneholder kalium. Kalium er nødvendig for å opprettholde et normalt blodtrykk, og for musklenes funksjon. Alle de nevnte grønnsakene er i tillegg gode kilder til folat. Kålrot og neper er også gode kilder til folat. Folat er blant annet viktig for normal bloddannelse, og for å opprettholde et normalt immunforsvar.
Nordens appelsin
Både neper, pastinakk, sellerirot, persillerot og kålrot inneholder vitamin C, en viktig antioksidant som bidrar til å opprettholde et godt immunsystem og til å øke opptaket av jern fra vegetabilske matvarer.
Kålrot er den rotgrønnsaken som inneholder mest og kalles derfor ofte Nordens appelsin. Kålroten var særlig viktig før i tiden da den var en av de få kildene vi hadde til vitamin C gjennom vinteren. Les mer her: Derfor bør du spise kålrot.
Det anbefales at vi spiser minst 5, og helst 8 porsjoner frukt og grønt hver dag, les mer her: Slik når du den daglige anbefalingen for frukt og grønt.