Derfor bør du spise appelsin
Ulike typer appelsiner
Vi deler inn appelsiner i tre grupper: blonde appelsiner hvor de vanlige oransje appelsinene hører til, bitre appelsiner som brukes bl.a. til appelsinmarmelade og røde appelsiner som også blir kalt blodappelsiner.
Men det finnes en gruppe appelsiner som ikke importeres til Norge og dermed lite kjent, nemlig sukkerappelsiner eller syrefrie appelsiner. Disse appelsinene inneholder ikke syre, og smaker derfor skuffende for mange.
Appelsiner og helse
Av helsemessige grunner er det lurt å spise appelsiner. Den er, som kjent, full av vitamin C, og én gjennomsnittlig stor appelsin dekker 130 % av dagsbehovet for vitamin C. Men det kanskje ikke alle vet, er at vitamin C hjelper kroppen å produsere kollagen, noe som igjen bl.a. gir oss sunn hud og friskt tannkjøtt.
Et annet gunstig næringsstoff i appelsin, er vitamin B9, bedre kjent som folat. Folat hjelper kroppen til å lage nye celler, er viktig for produksjon av røde blodlegmer og generelt til å styrke immunforsvaret. I tillegg inneholder appelsin kalium og magnesium som er viktige i forhold til hjerte- og karfunksjonen. Med andre ord; det er bare å fråtse i appelsiner.
1 appelsin (195 gram) gir deg:
3,5 g fiber (14 % av dagsbehovet)
55 µg folat (18 % av dagsbehovet)
99 mg vitamin C (132 % av dagsbehovet)
0,18 mg vitamin B1 (tiamin) (16 % av dagsbehovet)
Appelsin vs. appelsinjuice
Et glass appelsinjuice om dagen gir deg mer enn nok vitamin C og inneholder også folsyre, vitamin B1 og flere andre næringsstoffer. Hvis du ikke spiser mye frukt, kan juice være et godt alternativ for å få i deg disse næringsstoffene.
Foretrekker du derimot appelsiner, er det bedre å spise en hel appelsin enn å drikke juice. Grunnen er at du får i deg mer fiber fra en appelsin enn fra et glass juice. Fiber bidrar til metthet, er bra for fordøyelsen, kan senke kolesterolet og hjelper med å holde blodsukkeret stabilt.