FNs internasjonale år for frukt og grønt
Året 2021 er en unik mulighet til å sette fokus på matvaresituasjonen i verden. Den internasjonale 5 om dagen-sammenslutningen AIAM5, der Opplysningskontoret for frukt og grønt deltar fra Norge, har vært pådriver for å få til dette viktige fokuset.
15. oktober skal den internasjonale dagen markeres verden over.
Frukt og grønnsaker er hjørnesteinen i et sunt kosthold – og vi skal bruke året til å fremme alle de gode egenskapene til frukt og grønt – og til å løfte frem alt det gode som gjøres i hele verdikjeden fra jord til bord.
Fire hovedmål ble fremhevet:
- Helsefordelene ved å spise nok frukt og grønnsaker
- Kampanjer for å fremme god helse og livsstil for alle
- Å redusere matsvinn i hele verdikjeden
- Å dele erfaringer med hverandre internasjonalt
Opplysningskontoret for frukt og grønt vil både før, under og etter 15. oktober gjøre forskjellige kampanjeaktiviteter rundt de fire hovedmålene.
- Vi ønsker å invitere alle hele verdikjeden i Norge til å ta i bruk denne muligheten til å markere dette året også i Norge, sier Guttorm Rebnes, direktør i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Den internasjonale 5 om dagen-sammenslutningen AIAM5
39 nasjonale og internasjonale organisasjoner fra 32 land jobber sammen for å øke forbruket av frukt og grønnsaker i den internasjonale 5 om dagen - sammenslutningen AIAM5.
I forbindelse med FNs internasjonale år for frukt og grønnsaker har 11 land tilknyttet AIAM5 utarbeidet et hefte på oppdrag fra FN. I heftet kan du lese landenes satsning rundt arbeidet med sine ulike 5 om dagen-konsepter.
Norge er ett av landene som har bidratt til dette heftet med sitt konsept 5 om dagen - barnehage.