Bakte rotgrønnsaker med sitron

Grønnsaker i mikrobølgeovn

Har du en mikrobølgeovn? Da er det smart å bruke den til å dampe grønnsakene.  Tilberedning av grønnsaker i mikrobølgeovn bevarer faktisk næringsstoffene bedre.

Slik damper du grønnsaker i mikroen

Rens og kutt grønnsakene i passe store biter. Ha dem i en bolle som tåler mikroen. Hell i litt vann (bare 1-2 spiseskjeer) og dryss over litt salt. Dekk med plastfolie eller legg en asjett over som lokk.

Kok på 600 w i 2-4 minutter eller til grønnsakene er ferdige. Kjenn på konsistensen med en gaffel – kjennes de fortsatt like harde ut, så kjør de litt til. Du kan også bruke fryste grønnsaker, de trenger litt legre tid. 

Mengden grønnsaker vil avgjøre hvor lang tid du trenger, et par brokkolibuketter tar  kortere tid enn om du har en hel brokkoli. Har du en hel brokkoli vil det ta kortere tid og være enklere å dampe på vanlig måte. 

Kan også bakes i mikroen

Mikroen er perfekt til å bake store poteter eller søtpoteter. Prikk hull i poteten med en gaffel og varm på 600 w i 5 -10 minutter, avhengig av størrelsen. Hva med å prøve dobbelbakt bakepotet i mikroen? 

Double baked potatoe
Bak poteten i mikrobølgeovnen i 10 minutter og gratiner den i ovnen etterpå. Veldig godt!

Fordeler ved tilberedning i mikroen

Fordelen ved å dampe grønnsaker er at svært lite vitaminer forsvinner under prosessen. I motsetning til koking og steking, varmer mikrobølger maten raskt fra innsiden, noe som er mer skånsomt. Dette bidrar til å bevare vannløselige vitaminer som vitamin C og B, siden oppvarmingstiden er kortere og mindre næring forsvinner i kokevannet.

Hva med stråling?

Det er ufarlig å bruke mikrobølgeovn. Når ovnen skrus av, skrus også mikrobølgefeltene helt av. De bidrar til å varme maten, og ikke noe annet. Frekvensen man bruker når man varmer mat med mikrobølger er ikke-ioniserende, noe som blant annet betyr at det ikke er igjen noen mikrobølger i maten når ovnen er skrudd av.

Det eneste man bør være oppmerksom på, er at langvarig oppvarming på full effekt kan føre til at maten brenner seg – og brent mat er ikke anbefalt å spise. Dette gjelder uavhengig om du har brukt mikro eller en annen tilberedningsmetode. 

Aktuelt