Grønnsaker og frukt er bra for immunforsvaret
Det korte svaret er at det ikke finnes tilskudd eller matvarer som kan gjøre at du kan unngå å bli smittet av forskjellige virus eller å bli forkjølet. Men for å takle virusene best mulig er det imidlertid viktig å legge til rette for at kroppen skal kunne bli frisk fort. Men det finnes nok ingen hurtigkur.
Det beste du kan gjøre for å ruste immunforsvaret ditt før du blir syk er å sørge for nok søvn, mindre stress, et godt kosthold og å holde deg i fysisk aktivitet. Nok søvn, mindre stress og et godt kosthold er også særlig viktig når du først har blitt syk.
Et balansert kosthold gir kroppen det den trenger
For å opprettholde et sterkt immunforsvar trenger kroppen en balansert tilførsel av karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. Spesielt vitamin A, C, D, B12, folat, jern, sink og selen spiller en viktig rolle i immunforsvarets normale funksjon.
Et sunt og variert kosthold i tråd med kostrådene sikrer behovet for alle nødvendige næringsstoffer. Det anbefales å spise variert med mye frukt, bær, grønnsaker (5–8 porsjoner daglig), grove kornprodukter og fisk, og begrens bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
Noen næringsstoffer kan likevel være utfordrende å få nok av, spesielt vitamin D. Lurer du på om du trenger tilskudd? Les mer:
Les mer: Så mye frukt, bær og grønnsaker bør du spise hver dag
Fiberrik mat for bedre immunforsvar
Stadig mer forskning viser at en god tarmflora er viktig for et godt immunforsvar og at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle. Frukt og grønnsaker, grove kornprodukter og fullkorn er den viktigste kilden til fiber i kostholdet. Les mer her: Prebiotisk mat for bedre helse.
Antioksidantenes jobb
I kroppens stoffskifte dannes det hele tiden små skadelige stoffer som kalles frie radikaler. Frie radikaler kan skade celler og vev, og som en del av forsvaret trenger vi antioksidanter for å nøytralisere de skadelige stoffene.
Noen antioksidanter er sporstoffer, andre er vitaminer og andre er plantestoffer som flavonoider og fargestoffer. Både vitamin C, vitamin E, betakaroten og lykopen er blant de mest kjente antioksidantene.
Spiser du forskjellige frukt, bær og grønnsaker med forskjellige farger får du i deg et vidt spekter av antioksidanter. Les mer her: Antioksidanter i frukt, bær og grønnsaker.