Huskeregler for frukt og grønt
Ifølge undersøkelser vet de fleste at man ikke skal spise mugg, men hele 53 % oppgir at de føler seg usikker på hvilke matvarer som kan spises etter å ha fjernet muggen eller råten (1). Her er noen huskeregler for frukt og grønt.
- Mugg på løk og klementiner: Dersom mugget sitter utenpå skallet kan man fjerne det og spise resten. Er det hull i skallet på mandarinen bør man kaste den. Løken kan man fortsatt spise selv om muggen sitter på løk uten skall, bare skjær bort det som er muggent.
- Det kan fort se udelikat ut om man har kjøpt en pakke med bær eller tomater der enkelte er råtne/mugne. Men her kan du bare fjerne de som er dårlige og spise resten. Dette gjelder druer og physalis o.l.
- Har du glemt gulrøtter i kjøleskapet der deler av den har begynt å råtne kan man skjære bort råten med god avstand til resten av gulroten.
- Dersom det er en råtten del på et eple, kan du fint skjære bort det og spise resten. Om kjernehuset ser råttent ut bør man kaste hele eplet.
- Poteter som har begynt å spire kan man spise etter å ha fjernet spirene. Grønne poteter skal kastes.