Hva er ultraprosessert mat og hvordan forholde seg til det?

Debatten om ultraprosessert mat kan virke forvirrende, men det handler i bunn og grunn om å velge næringsrik mat og lage mer av maten selv. Hjemmelaget mat er ofte mer næringsrik, rimeligere og trenger ikke å ta mye tid.

Baserer du kostholdet ditt på mest mulig mat der alle næringsstoffene er godt bevart dekker du kroppens behov. Lag mat fra bunnen av og spis mye frukt og grønnsaker, spiser du to porsjoner frukt og grønt hver gang du spiser, blir det lett å nå anbefalingen om minst 5, helst 8 porsjoner hver dag. 

Forskjellen på prosessert og ultraprosessert 

Selv enkle ting som ost og mel er prosessert. Prosessering av mat er helt nødvendig, og gjøres ofte for å øke holdbarhet, gjøre maten trygg og anvendelig. Ultraprosessert mat produseres gjennom en rekke industrielle teknikker og prosesser og produktet består ofte i liten grad av hele matvarer og har ofte mange ingredienser som du ikke finner i vanlige kjøkkenskap. Eksempler på slike produkter er energibarer, nuggets, brus, posesupper,  frokostblandinger, iskrem m.m. Når vi snakker om prosesseringsgrad av matvarer henvises det til “NOVA-klassifiseringen”.

Begrepet ultraprosessert skiller imidlertid ikke alltid mellom "sunne" og "usunne" matvarer. For eksempel vil de fleste grove brød fra butikken kategoriseres som ultraprosesserte til tross for at de består av grovt fiberrikt mel som er forbundet med mange gode helseeffekter. Det anbefales derfor ikke å unngå grovbrød fordi det er ultraprossesert, men du må selvsagt gjerne lage grovbrød selv.

Det anbefales å spise i tråd med kostrådene, da vil kostholdet være sunt og variert, les mer her. 

Kostrådene: Kan gjerne lage mer mat fra bunnen av

Et kosthold basert på råvarer som hel eller oppskåret frukt, bær, grønnsaker, poteter, belgfrukter, fullkorn og rene fileter av fisk eller kjøtt, gjør det lettere å følge kostrådene. Å lage mat fra bunnen av inkluderer mer råvarer og gjør det enklere å spise sunt og variert.

Enkle og sunne oppskrifter