Bananer

Kalium

Kalium er et essensielt mineral som kroppen vår trenger for å fungere optimalt. De viktigste kildene til kalium i kostholdet er grønnsaker, frukt og poteter.  

Kalium er et mineral som bidrar til å opprettholde normal kroppsfunksjon, og man finner det i alle kroppens celler. Kalium er viktig for blant annet normal muskel-, nerve- og hjertefunksjon, blodtrykksregulering, nyrefunksjon og for å opprettholde normal væskebalanse i kroppen.

Frukt, grønnsaker og poteter er spesielt gode kilder til kalium, men mineralet finnes også i korn, melkeprodukter, fisk og kjøtt. 

 

Gunstig for blodtrykket

Du har kanskje hørt at du får for høyt blodtrykk av å spise for mye salt? Kalium har motsatt effekt og er gunstig for å bidra til å opprettholde et sunt og normalt blodtrykk.  Høyt inntak av natrium gjennom tilsatt salt, kan føre til høyt blodtrykk grunnet økt blodvolum, og hjertet må da pumpe hardere for å få blodet rundt i kroppen. Kalium kan derimot ha en gunstig effekt på blodtrykket ved å øke utskillelsen av natrium gjennom nyrene, og dermed redusere blodvolumet. 

Studier har vist sammenheng mellom et høyt kaliuminntak og redusert risiko for hjerneslag, samt en gunstig effekt på blodtrykket, spesielt hos personer med høyt blodtrykk eller høyt natriuminntak. 

Et kosthold som inneholder lite tilsatt salt og mye frukt og grønt kan derfor ha en gunstig effekt på blodtrykket ditt, og er et smart grep både for friske personer og de som allerede har påvist høyt blodtrykk. 

Det anbefales ikke å ta tilskudd av kalium i form av tilskudd med mindre det er i samråd med lege. Matvarer som er rike på kalium er som regel også generelt næringsrike, og er derfor en foretrukket kilde. Personer med nedsatt nyrefunksjon eller kronisk nyresvikt bør forhøre seg med sin lege om det er behov for å være påpasselig med å ikke få i seg for mye kalium, friske mennesker trenger ikke å tenke på dette.