Kostråd fra 5 til 8 om dagen

Kostrådet: Minst 5, helst 8

"Kostrådet minst 5, helst 8 porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag” er et av flere kostråd fra Helsedirektoratet. Men hvor stor er egentlig en porsjon? Teller fryste varer og hvor mange porsjoner kan vi drikke som juice?

Dette er en porsjon

En porsjon tilsvarer 100 gram, som er omtrent en håndfull frukt, bær eller grønnsaker. Det vil si at målet er å spise 500 – 800 g frukt, bær og grønnsaker hver dag, fordelt på halvparten frukt og bær og halvparten grønnsaker. Både friske, fryste, hermetiske og varmebehandlede frukt, bær og grønnsaker teller med. Et halvt glass juice kan telle som en porsjon. Når vi drikker juice er mye av fiberet fjernet og da også noen av helseeffektene. Derfor anbefales det at vi ikke drikker mer enn 1 av porsjonene som juice. Les mer: Så mye frukt og grønt anbefales barn å spise.

 

2 om gangen 

8 porsjoner høres kanskje mye ut for mange, men husk at anbefalingen er minst 5, helst 8 porsjoner hver dag. Se på hvordan du kan legge til litt ekstra – hva med 2 om gangen til hvert måltid? La frukt, bær og grønnsaker være en naturlig del av hvert måltid. Med bær på havregrøten og et lite glass juice, en tomat på knekkebrødene og en gulrot på siden har du allerede fått til 4 porsjoner før middag. Få flere tips: Slik når du den daglige anbefalingen

 

Spis fargerikt

Frukt, bær og grønnsaker inneholder mange ulike næringsstoffer og plantestoffer som har viktige funksjoner i kroppen. Vitaminene og de gode plantestoffene følger ofte fargen til frukten og grønnsaken. Det er derfor en fordel å spise litt forskjellige frukt og grønnsaker.  For eksempel er mørkegrønne grønnsaker som grønnkål, brokkoli og rosenkål gode kilder til både folat, vitamin K, vitamin E og vitamin C. Den oransje fargen i gulrot og søtpotet kjennetegnes ved at de er gode kilder til betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen. Tomatene får den røde fargen fra antioksidanten lykopen. 

 

Derfor bør du spise mye frukt og grønt

Frukt, bær, og grønnsaker en av de viktigste kildene til fiber i kostholdet. Et fiberrikt kosthold holder deg lengre mett, gir et mer stabilt blodsukker og en smidig fordøyelse. Et høyt inntak av frukt, grønnsaker og bær reduserer også risiko for flere livsstilssykdommer, les mer her: 5 gode grunner til å spise mer frukt, grønnsaker og bær.

 

Lær mer