Oppbevaring av frukt og grønnsaker
Temperatur
Generelt kan man si at lav temperatur nedsetter livsfunksjonene i produktene og forlenger oppbevaringstiden.
De vanligste fruktslagene som brukes, utvikler et saftig og aromatisk fruktkjøtt via en modningsprosess. Enkelte fruktslag, som melon, banan, papaya og avokado kan ta skade av for kald lagring. Steinfrukt og bær høstes nær innpå naturlig fullmodning, og kan derfor oppbevares i kjøleskapet.
De aller fleste grønnsaker skal ikke gjennom en modningsprosess, og kan derfor med fordel oppbevares i kjøleskapet. Unntakene er tomat, agurk, artiskokk, aubergine og squash.
Luftfuktighet
De fleste produkter tar skade av tørr luft, unntaket er løkvekster (gul, løk, purreløk, hvitløk) som fra naturens side er utstyrt for overvintring under tørre forhold. Røtter (gulrøtter, sellerirot, persillerot) og bladgrønnsaker med stor fordampingsoverflate tar størst skade av tørr luft. Slike produkter bør oppbevares i egnet emballasje som holder på fuktigheten.
Lysforhold
Frukt og grønnsaker bør ikke utsettes for unødig dagslys eller kunstig lys. Dette gjelder spesielt potet, gulrot, hvit asparges eller sikori som vil få en bitter smak eller skjemmende farge ved lyspåvirkning.
Hold avstand!
Frukt som modnes - deriblant tomat og eple - produserer stoffet etylen, og bør ikke lagres sammen med andre fruktslag eller grønnsaker. Modne og umodne frukter bør ikke oppbevares sammen. Kald frukt kan kuttes opp og serveres på fat for umiddelbar glede.
Bør oppbevares i romtemperatur:
- Melon
- Banan
- Papaya
- Avokado
- Tomat
- Agurk
- Artiskokk
- Aubergine
- Squash
Bør oppbevares i kjøleskap:
- Steinfrukter
- Bær
- De aller fleste grønnsaker
- Epler
- Pærer
Kilde: Matportalen.no