Salsa for svingende!
Salsa fra Sør-Amerike
For nordmenn flest er salsa et relativt nytt bekjentskap. Salsasausens røtter finner vi i Sør-Amerika helt tilbake til aztekernes sivilisasjon, mens salsadansens røtter finnes på Cuba. Salsamusikken er rett og slett en saus av heftige, lidenskapelige, latinamerikanske rytmer influert av jazz og rock. Enten vi snakker mat eller musikk, snakker vi om svingende kulturer der lidenskap, rytme og improvisasjon og evne til å mikse ingredienser skaper uttrykk som ikke er til å ta feil av. Butikkenes grønnsakavdelinger bugner av velsmakende frukter og grønnsaker som bare venter på å bli satt sammen i en svingende kombinasjon av salsasauser og salsaretter. Squash, aubergine, papaya og melon er bare eksempler på deilige råvarer som kan bli til den mest spennende salsa.
Sauser uten grenser
Salsa finnes i et utall varianter, og er et sunt bidrag til kostholdet. Ingrediensene bidrar med vitaminer og mineraler. I Norge henspeiler navnet som oftest på sauser basert på tomat, løk, hvitløk, karve og chili, som er den tradisjonelle amerikanske varianten. Autentisk meksikansk salsa derimot, er basert på tørket chili, tomatillo og en krydderblanding kalt ricado. Enhver meksikansk kokk med respekt for seg selv har utviklet sin egen ricado, og ingrediensene kan eksempelvis være kanel, kakao, karve, oregano og basilikum. Som regel er en eller flere av ingrediensene støtt i morter og ristet for å balansere smaken.
Christopher Columbus tok feil
Chili - en av hovedingrediensene i salsa – er et krydder som fortsatt skremmer mange nordmenn. Skremt ble også den godeste Christopher Columbus da han inntok sin første munnfull av dette hete krydderet. Da han nådde tobakkens land, ble han invitert på en real salsa av de lokale øyboerne. Columbus merket seg styrken og heten på krydderet, men mistolket det til å være pepper, og kalte den derfor rød pepper. Denne misforståelsen lever fortsatt i navnet chilipepper. Men Columbus skal ha takken og æren for å han brakt med seg det hete og sensuelle krydderet til Europa.
Les mer om chili i vårt leksikon
Salsa for svingende!
Salsa kan serveres til så mangt. Den smaker godt som snack, kan brukes i forretter, som dipp til grønnsaker, som tilbehør til fredagstacoen, men også gjerne sammen med grønt til hovedretter. Så hva venter du på? Sett på litt svingende salsamusikk, la musikken inspirere smaken, og inviter venner til et heftig salsaparty.