Slik dyrkes kålrot
Kålroten er hardfør og håndterer norske forhold godt. Den egner seg også svært godt til lagring, noe som gjør at vi har tilgang på norsk kålrot stort sett hele året.
Mange kålrotprodusenter kan høste kålrot flere ganger i løpet av sesongen. Kålroten som skal høstes tidlig på sommeren sås som regel i drivhus i månedsskiftet februar-mars og plantes ut i begynnelsen av mai. Neste runde sås rett i jordet i mars-april og deretter sås det i intervaller til siste såing i mai-juni. Kålroten trenger rundt fem måneder i jorden før den kan høstes. Hovedhøstingen skjer i september-oktober.
Ny robot i bruk på Søndre Garder gård i Frogn
Kålroten har vært dyrket i minst hundre år på Søndre Garder gård i Frogn, der Kjersti og Thorleif B. Dahl dyrker rundt 250 tonn kålrot årlig. Her er det en lang sesong for kålrot grunnet fjorden på begge sider og et mildt klima. Det er et svært fruktbart jordsmonn i området.
Foto: Kjersti Dahl
Ugress er den største utfordringen for kålrotprodusentene i Frogn, og de har tradisjonelt brukt radrensing og lukehakker for å kontrollere dette. For å beskytte avlingen mot kålfluer, dekker de den med insektsnett. Radrensing og bruk av lukehakker arbeidskrevende, og for å møte denne utfordringen har de derfor investert i en ugressrobot som opererer ved hjelp av GPS og bildegjenkjenning. Denne metoden gjør at man kan sprøyte rett på ugresset og ikke i områdene rundt, dette gjør at bruken av plantevernmidler reduseres betraktelig og effektiv ugressbekjempning sikrer en større avling. Roboten er utviklet og produsert av Kilter, et selskap lokalisert på Langhus i Norge.