Slik når du den daglige anbefalingen for frukt og grønt
To om gangen
800 gram om dagen høres kanskje uoppnåelig ut for mange, men husk at anbefalingen er fem, helst åtte porsjoner hver dag. Se på hvordan du kan legge til litt ekstra – hva med to om gangen til hvert måltid? Her har du 800 gram frukt grønnsaker og bær (et lite glass juice kan inngå), det er jo egentlig ikke så mye!
Her ser du hvordan hele denne tallerkenen blir spist, med helt vanlige enkle måltider:
- Frokost: Yoghurt, müsli og 1 håndfull jordbær
- Mellommåltid: 3 små plommer
- Lunsj: Brødskiver med en håndfull tomat kuttet i skiver, og en liten gulrot på siden.
- Middag: Fiskekaker med potet, en håndfull brokkoli og brunet løk (½ løk per porsjon)
- Kvelds: Knekkebrød med gulost og en liten spisspaprika og et lite glass juice
Skulle gulroten til lunsjen, morellene til mellommåltid og jordbærene til frokosten utgå, har du fortsatt nådd minimumsanbefalingen. Slik ser 500 gram ut.
Brødskiver og knekkebrød er godt nok – og toppingen teller
Som du ser trenger det ikke være avanserte retter, brødskiver og knekkebrød er helt fint, og det er fullt mulig å spise nok frukt, grønnsaker og bær uten å måtte endre kostholdet sitt fullstendig. En tomat på to brødskiver eller to knekkebrød gir deg en porsjon. Frukt og bær som mellommåltid og/eller som topping på grøt, yoghurt og müsli og lignende gir deg en porsjon til. Det er med andre ord mye å vinne på å bruke et lite minutt ekstra på å tilberede legge til litt frukt, grønnsaker eller bær til frokost, lunsj og kvelds.