Slik når du den daglige anbefalingen for frukt og grønt

Det anbefales å spise minst 5, helst 8 porsjoner frukt, grønnsaker og bær hver dag, hvorav en porsjon er en håndfull (100 gram). Det høres kanskje mye ut, men her kan du se hvor lett det faktisk kan være.

2 om gangen

8 porsjoner høres kanskje uoppnåelig ut for mange, men husk at anbefalingen er 5, helst 8 porsjoner hver dag. Se på hvordan du kan legge til litt ekstra – hva med 2 om gangen til hvert måltid?  Her har du 8 porsjoner, altså 800 gram frukt grønnsaker og bær (et lite glass juice kan inngå), det er jo egentlig ikke så mye! 

Her ser du hvordan hele denne tallerkenen blir spist, med helt vanlige, enkle måltider:

  • Frokost: Yoghurt, müsli og 1 håndfull jordbær
  • Mellommåltid: en håndfull moreller
  • Lunsj: Brødskiver med en håndfull tomat kuttet i skiver, og en liten gulrot på siden.
  • Middag: Fiskekaker med potet, en håndfull brokkoli og brunet løk (½ løk per porsjon) 
  • Kvelds: Knekkebrød med gulost, en liten spisspaprika og et lite glass juice 
Frokost, lunsj, kveldsmat med hele 6 om dagen!
Enkel middag med 2 om gangen. Dampet brokkoli og stekt løk!

Skulle gulroten til lunsjen, morellene til mellommåltidet og jordbærene til frokosten utgå, har du fortsatt nådd minimumsanbefalingen. Slik ser 5 porsjoner ut:

Brødskiver og knekkebrød er godt nok – og toppingen teller 

Som du ser trenger det ikke være avanserte retter. Brødskiver og knekkebrød er helt fint, og det er fullt mulig å spise nok frukt, grønnsaker og bær uten å måtte endre kostholdet sitt fullstendig.

En tomat på to brødskiver eller to knekkebrød gir deg en porsjon. Frukt og bær som mellommåltid og/eller som topping på grøt, yoghurt og müsli og lignende gir deg en porsjon til.

Det er med andre ord mye å vinne på å bruke det lille minuttet ekstra som du kanskje bruker på å kutte en tomat i skiver!

Les mer