Fryste grønnsaker

Slik forveller og fryser du frukt og grønnsaker

Har du grønnsaker til overs som du ikke rekker å bruke? Frysing er en god løsning, men for å bevare smak, næringsinnhold og sprøhet, bør de fleste grønnsakene deles opp og forvelles. Slik gjør du det.

De aller fleste grønnsaker må forvelles før de fryses ned. Forvelling kan høres komplisert ut, men det innebærer egentlig bare å koke grønnsakene raskt og deretter kjøle dem ned. Denne prosessen er viktig for å bevare grønnsakenes næringsinnhold, konsistens og smak. Ved å forvelle unngår du at grønnsakene blir myke og mister smaken.

Disse grønnsakene kan fryses etter forvelling

  • Rosenkål og hodekål
  • Spinat og grønnkål
  • Potet (ferdig kokt)
  • Alle rotgrønnsaker som gulrot, pastinakk, persillerot, sellerirot, kålrot, fenikkel, neper og beter.
  • Erter, sukkererter og bønner
  • Blomkål og brokkoli
  • Maiskolber og maiskorn

Disse grønnsakene skal ikke forvelles før frysing

  • Paprika
  • Tomater
  • Krydderurter
  • Alle typer løk og purre

 

Løk, purre og paprika kuttes i terninger og fryses ned i en lufttett boks eller frysepose. Tomater kan fryses hele. Etter en runde i fryseren egner disse grønnsakene seg best til å brukes i en varm rett, og ikke som ferske grønnsaker til ferske salater eller lignende.  

Frukt og bær fryses ferske uten å forvelles. Frukten kuttes opp først. Et godt tips er å fryse ned frukt og bær i porsjonsposer til smoothie.  

Slik forveller du grønnsaker

 

For å forvelle grønnsaker før frysing trenger du en stor bolle med isvann (helst med isbiter), en kjele med kokende vann, og en sil eller et dørslag.

Slik gjør du det:

  1. Rens og vask grønnsakene.
  2. Forbered en stor bolle med iskaldt vann og isbiter.
  3. Kok opp usaltet vann. Når vannet fosskoker, kan du starte forvellingen.
  4. Legg 0,5-1 kg grønnsaker i et dørslag og sett det i det kokende vannet, slik at vannet dekker grønnsakene helt.
  5. Beregn koketiden fra når vannet begynner å koke igjen etter at du har tilsatt grønnsakene. Pass på at de ikke koker for lenge.
  6. Flytt dørslaget til isvannet for rask nedkjøling, og la grønnsakene ligge der like lenge som koketiden.
  7. La grønnsakene renne godt av på en rist eller papirhåndkle. 
    Pakk dem inn og frys dem med det samme. 

LES MER