Slik forveller og fryser du frukt og grønnsaker
De aller fleste grønnsaker må forvelles før de fryses ned. Forvelling kan høres komplisert ut, men det innebærer egentlig bare å koke grønnsakene raskt og deretter kjøle dem ned. Denne prosessen er viktig for å bevare grønnsakenes næringsinnhold, konsistens og smak. Ved å forvelle unngår du at grønnsakene blir myke og mister smaken.
Disse grønnsakene kan fryses etter forvelling
- Rosenkål og hodekål
- Spinat og grønnkål
- Potet (ferdig kokt)
- Alle rotgrønnsaker som gulrot, pastinakk, persillerot, sellerirot, kålrot, fenikkel, neper og beter.
- Erter, sukkererter og bønner
- Blomkål og brokkoli
- Maiskolber og maiskorn
Disse grønnsakene skal ikke forvelles før frysing
- Paprika
- Tomater
- Krydderurter
- Alle typer løk og purre
Løk, purre og paprika kuttes i terninger og fryses ned i en lufttett boks eller frysepose. Tomater kan fryses hele. Etter en runde i fryseren egner disse grønnsakene seg best til å brukes i en varm rett, og ikke som ferske grønnsaker til ferske salater eller lignende.
Frukt og bær fryses ferske uten å forvelles. Frukten kuttes opp først. Et godt tips er å fryse ned frukt og bær i porsjonsposer til smoothie.
Slik forveller du grønnsaker
For å forvelle grønnsaker før frysing trenger du en stor bolle med isvann (helst med isbiter), en kjele med kokende vann, og en sil eller et dørslag.
Slik gjør du det:
- Rens og vask grønnsakene.
- Forbered en stor bolle med iskaldt vann og isbiter.
- Kok opp usaltet vann. Når vannet fosskoker, kan du starte forvellingen.
- Legg 0,5-1 kg grønnsaker i et dørslag og sett det i det kokende vannet, slik at vannet dekker grønnsakene helt.
- Beregn koketiden fra når vannet begynner å koke igjen etter at du har tilsatt grønnsakene. Pass på at de ikke koker for lenge.
- Flytt dørslaget til isvannet for rask nedkjøling, og la grønnsakene ligge der like lenge som koketiden.
- La grønnsakene renne godt av på en rist eller papirhåndkle.
Pakk dem inn og frys dem med det samme.