Smarte matbytter for en sunnere livsstil
Her er 10 byttetips til deg som ønsker å gjøre kostholdet litt sunnere. Et lurt sted å starte er å velge mer råvarebasert, grønnere og grovere. Det gjør det lettere å følge kostrådene.
10 byttetips for en litt sunnere hverdag
- Bytt ut usunne snacks som potetgull med sunnere alternativer som nøtter, frukt eller grønnsaker. Velg også dette fremfor energibarer.
- Erstatt ferdigprodukter av sauser, mos og supper med hjemmelagede alternativer. Det er for eksempel langt mer tomat i en hjemmelaget tomatsuppe enn i de fleste ferdigvarianter.
- Erstatt den hvite risen med norske byggryn eller fullkornsris så får du i deg betydelig mer fiber, vitaminer og mineraler.
- Bytt gjerne også ris og pasta ut med potet som gir viktige næringsstoffer som vitamin C og kalium. Sammenlignet med vanlig ris og pasta er poteter en bedre kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Poteter inneholder også mindre energi per vektenhet.
- Velg grovt når du kjøper brød, knekkebrød, polarbrød, lomper/tortillas og pasta. Ved å velge fullkorn får du i deg ekstra fiber som vil holde deg mett lenger. Hvis du er usikker på hva som klassifiseres som grovt, kan du benytte deg av brødskalaen, som gir en tydelig indikasjon på grovheten til brød og andre kornvarer.
- Erstatt brus og andre søte drikker med vann som tørstedrikk. Du kan smaksette med lime, eple, eller agurk. Her er det bare fantasien som setter grenser. Du kan eventuelt også kjøpe en kullsyremaskin om du syns det er godt.
- Erstatt ferdigretter med enkle hjemmelagde supper eller gryter, det er som regel mer råvarer i hjemmelaget mat og du kan enkelt få inn mye frukt og grønnsaker.
- Erstatt panerte kylling og fiskeprodukter med kyllingfilet og ren fiskefilet.
- Klemmeposer med frukt og grønt rettet mot små barn kan erstattes med hjemmelaget smoothie, hel eller most frukt.
- Velg hel ost i stedet for ost på tube.