Sylting av grønnsaker - samlebilde

Sylting av grønnsaker

Det er smart å ta vare på sesongens grønnsaker. Prøv deg på sylting. Det er kanskje den mest kjente konserverings-metoden vi kjenner til. Det er enkelt å sylte. Det gir grønnsakene en god syrlig smak, og det gjør dem holdbare. Mange forbinder syltede grønnsaker med rødbeter og sylteagurker, men nesten alle grønnsaker kan syltes. Smaken kan varieres i det uendelige.

Sånn lager du syltet rødløk

Det er det beste garnityret til middagen, supert i salater, på toppen av brødskiven og det er et must med syltet rødløk til taco for å nevne noe.

Du trenger rene pene grønnsaker, varme sterile glass og lake.

Bruk gjerne dette forholdet til syltelaken (1-2-3) 1 del eddik, 2 deler sukker og 3 deler vann, krydder etter eget ønske. Her er et forslag:

 

500 g blandede grønnsaker

2 laurbærblad

 

Lake:

1 dl eddik, 7 %

2 dl sukker

3 dl vann

 

Krydderforslag:

10 pepperkorn

½ ts fennikelfrø

1 ts sennepsfrø

2 laurbærblad

Skiver av sitron

Salt etter ønske

 

Bland ingrediensene til laken, kok opp og rør til sukkeret har løst seg opp.

Rens og skjær grønnsakene i mindre biter eller tynne skiver. Større biter og faste grønnsaker bør få et oppkok i saltet vann. Grønnsaksbitene som skal i  samme glass bør ha samme størrelse.

Legg grønnsakene (rå eller kokte) sammen med laurbærbladene i et varmt, sterilt glass.

Hell kokende varm lake over til grønnsakene er helt dekket.

Sett på tett lokk. Avkjøl.

Oppbevar glass med syltet grønnsaker svalt og mørkt, gjerne ett par dager før bruk.

Holder seg lenge uåpnet. Åpnet glass bør stå i kjøleskap.

 

Syltet rødløk

Mer sursylting