Vitamin A og betakaroten
Vitamin A er viktig for å opprettholde normalt syn, hud, slimhinner og immunforsvar. Det bidrar også til normal reproduksjonsevne blant både kvinner og menn, og til normal fosterutvikling. I tillegg regulerer det vekst og differensiering av mange celletyper.
Retinol er den aktive formen av vitamin A. Det er i denne formen kroppen kan nyttiggjøre seg av vitaminet. Retinol finnes i animalske matvarer som for eksempel innmat (leverpostei er god kilde), kjøtt, meieriprodukter, egg og tran.
Finnes også i planteriket
Men også karotenoider (plantestoffer fra frukt og grønnsaker) kan omdannes til retinol, altså vitamin A. Karotenoider er en gruppe fettløselige røde, gule, og oransje fargestoffer som naturlig finnes i mange frukt, bær og grønnsaker. Noen av disse stoffene kan omdannes til retinol og nyttiggjøres i kroppen. Det viktigste karotenoidet som kan omdannes til vitamin A er betakaroten.
Du finner også karotenoider i mørkegrønne grønnsaker, der ligger karotenoidene gjemt mellom det grønne klorofyllet. Gulrot, søtpotet, brokkoli, spinat og papaya er spesielt rike på betakaroten.
Mangel er ikke vanlig i vestlige land
Mangel på A-vitamin kan føre til redusert vekst, nedsatt syn, og til slutt blindhet. I vestlige land er vitamin A-mangel svært uvanlig da vi har tilgang på et variert kosthold, hvor mange av både de animalske og vegetabilske kildene er lett tilgjengelig. I utviklingsland med matmangel er derimot vitamin A-mangel utbredt.
For mye vitamin A
Vitamin A er fettløselig og lagres i kroppen, og kan være giftig i store mengder. For høyt inntak over tid bør unngås. Betakaroten fra frukt og grønnsaker blir ubetydelig i denne sammenheng siden kroppen omdanner mindre karotener til retinol når vitamin A-nivået er tilstrekkelig. Ved bruk av kosttilskudd med retinol, pass på å ikke overskride dagsdosen (med mindre annet er avtalt med lege), spesielt om du kombinerer flere tilskudd. Helsedirektoratet anbefaler maks 1-2 skiver med leverpostei om dagen til små barn.
Nye nordiske kostråd anbefaler å unngå betakarotentilskudd på grunn av økt risiko for leverkreft hos røykere og generlt økt risiko for dødelighet. Dette må ikke forveksles med betakaroteninntak fra frukt og grønnsaker, dosen er langt høyere ved daglig kosttilskudd med betakaroten.