Vitamin E
Vitamin E (tokoferol) er et fettløselig vitamin som lagres i kroppens fettvev og lever. Vitaminet fungerer som en antioksidant som beskytter kroppen mot skadelige radikaler. Mangel på vitaminet er uvanlig, da vi finner det i mange vanlige matvarer.
Vitamin E er et fettløselig vitamin som finnes i cellemembraner hvor det utfører sin funksjon som antioksidant. Gjennom nøytralisering av frie radikaler sørger vitaminet for at reaktive stoffer ikke fører til celleskade. Les mer: Antioksidanter i frukt, bær og grønnsaker.
Ulike typer fett er den største kilden til vitamin E. Raps-, mais - og solsikkeolje er spesielt rike kilder. Kornprodukter, egg, nøtter, frø, grønnsaker, frukt og melkeprodukter er også gode kilder.
Mangel på vitaminet er relativt sjeldent da vi finner det i en rekke vanlige matvarer, men kan forekomme hos personer med fettmalabsorpsjonssykdommer eller blant personer med et svært lavt fettinntak i kostholdet.
Eksempler på frukt, grønnsaker og bær som inneholder vitamin E:
- Avokado
- Rød paprika
- Grønne grønnsaker (som brokkoli og spinat)
- Mango
- Asparges
- Bær (blant annet bringebær, solbær, bjørnebær)
- Kiwi