Den norske Eple- og Potetdagen
Den norske epledagen
Siste tirsdagen i september hvert år feirer vi Epledagen.
Hipp hurra for Epledagen! Eplet er den frukten vi alle føler er vår nasjonale frukt. Det finnes flere tusen eplesorter i verden. De mest spiste eplesortene i Norge er Aroma, Rød Gravenstein, Summerred og Discovery. Norske epler modnes veldig langsomt gjennom sommerens lyse netter. Da får vi eplesorter med tynt skall, søte og delvis syrlige i smak og sprø i konsistensen.
Epletips
- Når du kutter opp epler, legg eplebåtene i litt sitronvann, så blir de ikke mørke i fruktkjøttet.
- Kutter du opp eplene, spiser barna dobbelt så mye.
- Epledeler får du kjøpt ved de norske eplene i butikken. Og de følger med kassen fra 5 om dagen - barnehage.
- Epledipp? Bruk vaniljeyoghurt og en skje kanel.
- Har du prøvd eplepannekaker? Bland eplebiter i pannekakerøra og stek.
Den norske potetedagen
Onsdagen i uke 40 hvert år feirer vi Potetdagen. Poteter er sunt, billig, godt og bærekraftig.
Det er masse godt å lage med poteter. Her er en av våre favoritter, - Potetmos:
- 800 gram poteter
- 2 dl varm mjølk
- 1 ss margarin
- Smak til med urter eller litt salt
Skrell og del poteter i biter.
Kok dem møre i usaltet vann.
Hell av vannet, tilsett melk og margarin og mos alt sammen. Ikke bruk en stavmikser til dette for da blir mosen seig.