Epleterte

Enkel epleterte med salt karamell

En knallgod terte hvor eplene er i hovedfokus. Fyllet i terten er kun tre ting: epler, smør og sukker. Og en herlig salt karamellsaus.
Over 60 min

Ingrediensliste

Tertebunn

  • 150 g hvetemel
  • 15 g sukker
  • 0,5 ts salt
  • 100 g kaldt smør i terninger
  • 0,5 dl iskaldt vann

Tertefyll

  • 3 norske epler
  • 35 g sukker
  • 40 g smør i terninger

Salt karamell

  • 100 g sukker
  • 4 ss vann
  • 50 g smør
  • 1 dl kremfløte
  • 0,5 g salt

Fremgangsmåte

  1. I en mikser med knivblad (foodprosessor) kan du ha hvetemel, sukker, salt og kaldt smør. Blits sammen ca 10 blits før du stopper og har i iskaldt vann. Blits 5-6 ganger til før du heller deigen på en melet benk.
  2. Kjevle deigen ut og legg den i en 23 cm rundt terteform.
  3. Sett formen i fryseren i 30 min (dette gjøres for at terten ikke skal krympe så mye under steking).
  4. Skjær eplene fra skrotten og skjær dem så i tynne skiver.
  5. Ta tertebunnen ut av fryseren etter ca 30 min og legg epleskivene i.
  6. Dryss over sukker og fordel smøret i terninger utover.
  7. Sett terten på et stekebrett med bakepapir (det vil renne litt smør ut hvis du bruker en terteform med løs bunn).
  8. Stek på 220 grader over/undervarme i 30-35 min.
  9. Avkjøl.
  10. Lag salt karamell ved å røre sammen sukker og vann i en kjele.
  11. Kok opp på høy varme uten å røre til sukkeret har blitt godt gyllent.
  12. Trekk kjelen av platen og rør inn smør. Sett kjelen tilbake på platen, men skru temperaturen ned til lav/medium og hell fløten i, litt av gangen. Rør alt godt sammen og ha i salt.
  13. La småkoke i 2 min før du siler karamellen over i noe annet.
  14. Hell litt av karamellen over terten og server resten ved siden av.
Del på Facebook