Eplepai
Eplepai eller epleterte laget på denne måten blir gjerne kalt for galette, som på fransk betyr flat kake. Du trenger ikke paiform. Denne har vi fylt med vaniljekrem og epler.
40-60 min
Ingrediensliste
Fremgangsmåte
- Rør raskt sammen ingrediensene til mørdeigen, gjerne i en foodprosessor.
- Legg deigen i kjøleskapet i minst 30 minutter til avkjøing. Da blir den lettere å jobbe med.
- Sett ovnen på 200 grader.
- Kjevle deigen til en rund leiv på ca. 25-30 cm i diameter og ca. 1/2 cm tykk. Dette kan du gjøre direkte på bakepapiret.
- Ha vaniljekrem på midten og smør den utover. Det skal være ca. 2,5-3 cm igjen til kanten (som senere skal brettes inn).
- Del eplene i to og fjern kjernehuset. Skjær eplene i tynne skiver. Skallet kan gjerne være på.
- Legg epleskivene tett i tett på vaniljekremen. Drypp noen dråper sitronsaft og flytende honning over.
- Brett kanten på hele paien inn mot midten.
- Pensle kantene med et sammenpisket egg.
- Dryss over mandelskivene.
- Stek paien på 200 grader på nederste rille i 35-40 minutter.
Ønsker du deg en "ekstravagant" variant så er det digg med høvlet marsipan på.