Eplesnurrer med kremostglasur

La deg forføre av Eirik Lyssand sine Eplesnurrer med kremostglasur, en fryd for ganen med et hint av salt karamell. Disse uimotståelige snurrene kombinerer sødmefylte epler og rik kremostglasur med en perfekt balanse av salt karamell, noe som gir en smaksopplevelse ut over det vanlige. En ideell godbit for de øyeblikkene hvor du ønsker å skjemme bort deg selv eller dine nærmeste.
Over 60 min

Ingrediensliste

Bolledeig

  • 450 g hvetemel
  • 50 g sukker
  • 25 g fersk gjær
  • 1 ts salt
  • 3 ts malt kardemomme
  • 1 ts malt kanel
  • 2 dl melk
  • 1 egg
  • 75 g romtemperert smør i terninger
  • 1 egg til pensling

Eplefyll

  • 2 epler
  • 100 g smør
  • 2 ss brunt sukker
  • 1 dl kremfløte
  • 1 ss malt kanel
  • 0,5 ts salt

Kremostglasur

  • 150 g kald kremost naturell
  • 50 g smør
  • 100 g melis
  • 1 ts vaniljesukker
  • 0,5 ss sitronsaft

Salt karamell

  • 150 g sukker
  • 3 ss vann
  • 50 g smør
  • 1,5 dl kremfløte
  • 1 ts salt

Fremgangsmåte

Glasuren kan du lage dagen i forveien. Om du leser dette og skal gjøre alt med en gang så er dette en god rekkefølge:

  1. Lag bolledeig, mens den hever 1.gang lager du eplefyll og salt karamell.
  2. Rulle ut boller, ha på fyllet, sett til heving.
  3. Lage kremostglasur.
  4. Stek boller - avkjøl før du har på glasur og salt karamell og favorittsjokoladen din.

Bolledeig

  1. I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt, kanel og kardemomme.
  2. Pisk sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent, ca. 25-30 grader.
  3. Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. Om du har en kitchenAid maskin så bruk hastighet 2.
  4. Når det har gått 10 minutter så tilsetter du romtemperert smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør slik at det fordeler seg fint i deigen.
  5. Når du har tilsatt alt så skal deigen elte i 15 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene satt jeg hastigheten litt opp til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis ikke skip denne prosessen.
  6. Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse. Tar ca. 1-1,5 time. Sett bollen gjerne et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig.
  7. Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk og kjevle ut en stor rektangel.
  8. Smør eplefyllet utover og rull deigen sammen til en stor og stram pølse og kutt i 9-12 emner. Plasser snurrene i en form som er ca. 30 x 20 cm (min er 33 x 22,9 cm).
  9. Dekk med plastfolie og la etterheve i ca. 30-40 minnutter eller til du ser at snurrene har blitt store og fine.
  10. Pensle med egg og stek på 180 grader varmluft eller 190 grader over/undervarme i ca.15 minutter.
  11. Når bollene er avkjølte så kan du smøre et godt lag med kremostglasur og salt karamell over bollene. Halleluja!

Salt karamell

  1. Kok opp sukker og vann i en kjele på høy varme til det er gyllent.
  2. Trekk kjelen av platen og rør inn smør.
  3. Sett kjelen tilbake på platen, men skru varmen ned til medium og rør fløte inn (litt av gangen).
  4. Når all fløten er i kan du la karamellen småkoke i 3-4 minutter.
  5. Smak til med salt.


Eplefyll

  1. 1-2 Epler i terninger
  2. Stekes i masse smør (50g ish) og ca 2 ss brunt sukker og 1 dl fløte til sukkeret er oppløst,  1 ss kanel.
  3. Sett til side og la avkjøl.

Kremostglasur

Det er viktig at smøret er romtemperert. Jeg bruker også original kremost, ikke lettprodukt.

  1. I en bolle har du alle ingrediensene.
  2. Bruk en stavmikser til å mikse alt godt sammen til du får en fløyelsmyk krem.
  3. Smør eller hell glasuren over bollene når de er avkjølt.
  4. Topp med salt karamell og favorittsjokoladen din!
Del på Facebook