Ingredienser
Pommes Anna
Dette er en populær fransk potetklassiker. Det er mange måter å lage Pommes Anna på, men felles for alle er tynne skiver med poteter og klarnet, smeltet godt smør. Her har vi brukt hvitløk og timian i smøret for ekstra god smak. Et dryss med parmesan mellom lagene er også å anbefale. Denne varianten er nydelig og sprø da den er stekt på begge sider. Pommes Anna vil garantert gi et løft til de fleste middagsretter.
Fremgangsmåte
- Forvarm ovnen til 190 grader.
- Smelt smør i en liten kjele, på svak varme.
- Tilsett timiankvister og hvitløk. La det stå på svak varme ett par minutter.
- Trekk kjelen til side og la smøret hvile en stund. Da vil melkepartiklene synke til bunns. Bruk en liten øse til å ta ut det klarede smøret. Bunnfallet skal ikke med.
- Skrell potene og skjær dem i tynne skiver med en skarp kniv, ostehøvel eller mandolin.
- Ha potetskivene, klarnet smør, salt og pepper i en bolle. Bland godt sammen. Spar 2 ss av smøret til steking av potetene.
- Ha litt klarnet smør i en varm stekepanne som tåler å stå i ovnen. Legg potetskivene utover, lagvis. Dryss parmesan mellom lagene. Ikke rør i potetene. Potetene får nå en fin farge på den ene siden.
- Sett en tallerken oppå potetene slik at det blir press på dem. Dette gjøres for å få potetene til å henge godt sammen.
- Hvelv potetkaken over på tallerkenen etter 5-6 minutter, og skyv kaken tilbake i pannen.
- Stek videre på den andre siden. Sett tallerkenen oppå igjen.
- Sett pannen inn i varm ovn og etterstek i 20-30 minutter, til potetene virker helt møre.
- Hvelv den ferdige potetkaken over på et serveringsfat eller en fjøl.
- Skjær potetkaken i stykker. Dryss på timianblader og server Pommes Anna varm.
- Pommes Anna kan gjerne lages på forhånd og varmes i ovn rett før servering.
En enklere måte å lage pommes Anna på er å klemme poteteneskivene, som er blandet med klarnet smør, godt ned i en smurt ildfast form eller små porsjonsformer. Steke dem i ovnen på 190 grader, til potetene har fått en gylden fin farge på toppen og virker gjennomstekt.