24.01.2020 07.00.00 av Gerd Byermoen, Kommunikasjonssjef

Tenk nytt det er ikke for sent å endre matvaner

Hvordan går det med nyttårsforsettene – begynner de å bli litt bleke? Hva var dine planer? Mer trening? Mindre skjermtid? Sunnere mat? Middagsplaner og ukentlig handling? Vi vet at 72 % ønsket å gjøre noe med matvanene sine på nyåret, og at mange ofte går hardt ut med store ambisjoner om en sunnere livsstil, og det er ikke for sent.

- Fyll halve tallerkenen med grønt, råder Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Det å spise litt sunnere trenger ikke ta ekstra tid eller koste ekstra innsats.

Det handler om å legge til litt noe fargerikt til hvert måltid. Start allerede til frokost. Gjør det til en vane å toppe brødskiven, grøten eller frokostblandingen med frukt, bær eller grønnsaker. Gulosten blir bedre med salat og paprika, grøten med revet eple og frokostblandingen med en neve bær. Er du ikke sulten til frokost? Lag frokostsmoothie – det gir kroppen en skikkelig boost og blir en god start på dagen.

Fyll halve middagstallerken med grønnsaker
Start med det enkleste. Middagen er det måltidet der vi spiser mest grønnsaker, men svært mange spiser likevel ganske lite. Gjør en liten justering og gi litt mer plass til grønnsakene på tallerkenen din. Med mer grønnsaker på tallerkenen får du mye kostfiber, viktige vitaminer og mineraler, og en god metthetsfølelse. Bare litt ekstra fokus på mengder kan gjøre stor forskjell. De fleste har et forhold til mengde kjøtt de skal kjøpe til familien, men langt færre har et forhold til mengden grønnsaker som skal til. Start med å beregne litt mindre kjøtt og litt mer grønnsaker og poteter. Tallerkenen blir litt mer fargerik, porsjonen gjør deg like mett og det er bra både for miljøet og matgleden.

Flere farger og mer matglede
Bli en fleksitarianer og spis kjøttfritt av og til, eller la det grønne spille hovedrollen, mens kjøttet blir «krydderet». Ta i bruk belgvekster som bønner, linser og kikerter, de koster en brøkdel av kjøttet og inneholder både proteiner og viktige vitaminer, mineraler og kostfiber. La gjerne grønnsakene utgjøre halvparten av middagstallerkenen, da er du sikret masse god næring og er godt på vei mot målet om 5 om dagen.

Helse, miljø og økonomi på lag
Et mer plantebasert kosthold er ikke bare bra for deg og kroppen din, men også for miljøet og jorda vår. Stadig flere ønsker å praktisere en kjøttfri dag i uken. Hvorfor ikke forsøke å la grønnsakene få spille hovedrollen på tallerkenen av og til? Det betyr ikke at middagen blir kjedelig eller at du ikke blir mett, bare at du tenker litt annerledes. Prøv deg frem og gjør det som passer for deg, din familie og din hverdag. Det er først da en endring blir en god vane, og den nyter både du, lommeboken og kloden godt av.