28.03.2021 07.00.00 av Gerd Byermoen, Kommunikasjonssjef

Ovnsbakte rotgrønnsaker til påskelammet

Det er noen klassiske retter de fleste av oss forbinder med påske. Mange ser for seg pølser på bål, lammestek på påskeaften, og kylling underveis. Uansett passer det helt supert med ovnsbakte grønnsaker til. Det er så godt at det til og med kan spises alene.

Sellerirot er en av «kokkenes fire store»

De klassiske grønnsaker som gir masse smak til maten er sellerirot, gulrot, purre og løk, som alle er godt kjent og elsket av svært mange mennesker som er glad i å lage mat. Det viser seg imidlertid at ikke alle er like kjent med selleriroten.

-          Om du ikke har oppdaget selleriroten ennå så har du mye å glede deg til, sier Toril Gulbrandsen, som er kokk i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Alle rotgrønnsakene og andre norske lagringsgrønnsaker representerer jo god og bærekraftig mat, og stadig flere utvider sitt eget utvalg med nye tilberedingsmetoder.

-          Ovnsbakte rotgrønnsaker er min egen favoritt – de er vakre å se på, passer til det meste og egner seg godt til å fylle minst halve tallerken til både hverdag og fest, fortsetter Gulbrandsen. Det skjer noe magisk med rotgrønnsakene når de ovnsbakes – de får en mild og søtlig smak, og så gjør de seg jo selv i ovnen. Perfekt når feriefreden skal senke seg.

 

Her er kokkens anbefaling til påskelammet

INGREDIENSER til 4 porsjoner

2 persillerøtter

2 gulrøtter

1 tykk skive sellerirot

1 rødløk

1 sitron

2 ss olje

6 stilker timian

 

FREMGANGSMÅTE

  • Sett ovnen på 200 grader.
  • Vask og tørk grønnsakene og sitronen.
  • Skrell gulrøtter og persillerøtter og del dem i to på langs.
  • Skjær skallet av selleriroten og skjær den i staver.
  • Skjær løk og sitron i båter.

Legg alt på et stekebrett med bakepapir. Ha noen dråper med olje over. Dryss over litt salt og pepper.

Bak i ovn i ca. 20 minutter til alt er litt mørt – grønnsakene kan stå i ovnen mens steken hviler.

Server med et dryss av timian.