Noe av det sunneste du kommer til å spise i julen
Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å nyte den gode maten i julen. Prøv også å fylle tallerken med mer av alle de gode grønnsakene vinteren har å by på. Det vil gjøre tallerken litt lettere, men samtidig smakfull og mer næringsrik.
—Nyt den tradisjonelle gode festmaten vi har i julen og la grønnsakene og potetene få god plass på tallerkenen, avslutter hun.
Gode grunner for å spise:
-
Rødkål og surkål: Surkål og rødkål har plass ved siden av ribba på tallerken hos mange i julen. Både rødkål og surkål inneholder lite kalorier. Rødkål inneholder mest vitamin C, men de er gode kilder til vitaminet begge to. Faktisk er det mer vitamin C i både rødkål og rhodekål enn i appelsin. Dette gjelder om den er rå og ikke kokt.
-
Klementin: Klementiner gjør deg mett på lite. De er rike på fiber, noe som gir en bedre metthetsfølelse, og de gir i tillegg svært lite kalorier.
-
Potet: Har lavt fettinnhold og er en kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, som kan være lurt å tenke på akkurat i julen med mye tung mat for magen.
-
Rosenkål: Rosenkål er hos mange selvskreven mat i julen og kan nesten regnes som supermat med sitt høye næringsinnhold. Den inneholder faktisk nesten dobbelt så mye fiber som mange andre fiberrike grønnsaker.
-
Gulrot: Gulrot har et høyt innhold av vitamin A i form av betakaroten, og bidrar til å opprettholde huden og synet vårt. Gulrot er også en super kilde til fiber, som regulerer magen og gir deg økt metthetsfølelse.
-
Løk: Løk har et høyt innhold av fiber, som gir god metthetsfølelse og gjør godt for fordøyelsen. Løk inneholder også forskjellige typer antioksidanter som er bra for immunforsvaret vårt.
-
Erter: Har lavt energi - og fettinnhold, samt et høyt innhold av protein. I tillegg er de en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Erter har også et høyt kostfiberinnhold.
-
Multer: Multer har et høyt innhold av vitamin C, samt er en kilde til vitamin E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.
-
Norske epler: Epler har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen og som gir god metthetsfølelse.