Nye kostråd: 800 gram hver dag – krever endringer
I det nye kostrådet som omhandler frukt, grønnsaker og bær anbefales det nå å spise minst fem og helst åtte porsjoner hver dag, hvorav en porsjon er definert som 100 gram. Tidligere var anbefalingen minst 500 gram hver dag. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sier ansvaret ikke ligger på hver enkelt forbruker alene, men at det kreves endringer i matmiljøet for å nå anbefalingen, og dermed også sikre bedre folkehelse.
– I dag spiser nordmenn i snitt kun 2,9 enheter frukt, grønnsaker og bær hver dag. Miljøet rundt oss må tilrettelegges for at vi skal kunne ta de gode valgene. Å spise mye frukt og grønt må oppleves som et reelt og godt valg i hverdagen, sier Sagen og viser til Forbruksundersøkelsen 5 a day Europe som gjennomføres på oppdrag fra OFG hvert år.
Det store norske Grøntløftet – viktig samfunnsaktivitet for å øke forbruket
Det store norske Grøntløftet ble også lansert under Arendalsuka i dag. Dette er en viktig samfunnsaktivitet som har til hensikt å øke nordmenns inntak av frukt, grønnsaker, bær og poteter fram mot 2035.
– Dette er et ambisiøst og forpliktende samarbeid som hele den grønne verdikjeden stiller seg bak. Grøntløftet handler om å skape varige endringer i måten vi produserer, markedsfører og konsumerer frukt og grønt på. Dette innebærer blant annet å gjøre grønnsaker og frukt mer tilgjengelige og fremtredende i butikker og på menyer, samt å sikre at disse produktene er overkommelige i pris, samtidig som de gir en rettferdig avkastning til produsenter og forhandlere, sier Silje Thoresen Tandberg som er leder merkevarebygging i OFG og sitter tett på prosjektet sammen med Stiftelsen Norsk mat.
Frukt, grønnsaker og bær må være tilgjengelig og fremstå som et godt valg både når du handler i butikken, på skolen, på jobb, i barnehagen og når du er på farten.
– Alle store samfunnsaktører må være med å sikre at miljøene rundt oss er tilrettelagt for dette, vi har tro på at det nye kostrådet kan være med å utfordre alle som styrer over disse miljøene, sier Tandberg.
Les mer: Grøntløftet