13.12.2024 07:30:00 av Iselin Bogstrand Sagen, Innholdsrådgiver ernæring

Ikke slipp taket: Ungdom trenger hjelp

Undersøkelsen 5 a Day Europe, som utføres årlig av Kantar for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at barn under 13 år spiser mer frukt og grønnsaker enn før. Men når barna blir ungdommer spiser de mindre.

For barn under 13 år har det daglige inntaket økt fra 3,3 porsjoner i 2023 til 3,7 i 2024. Ungdom mellom 14 og 17 år spiser mindre, kun 3 porsjoner daglig – langt under Helsedirektoratets anbefaling om minst 5, og helst 8 porsjoner frukt og grønt per dag. 

Foreldrenes ansvar  

– Det er gledelig at de yngste spiser mer frukt og grønt. Undersøkelsen indikerer imidlertid at det er viktig og ikke gi ungdom frie tøyler. Ungdom spiser ikke nok frukt og grønt og det er fortsatt foreldrenes ansvar å tilrettelegge for et sunt kosthold. En fristende matpakke, med nok fiber fra frukt, grønt, bær og grove kornprodukter, gir jevn energi og legger til rette for god læring, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra OFG og fortsetter; 

– Består lunsjen av boller, energibarer, energidrikker eller ostehorn vil ungdommene få dårligere forutsetninger for læring på skolen og vil ha lite energi når de skal videre på fritidsaktiviteter.  

7 av 10 voksne har overvekt eller fedme – sunne vaner starter tidlig 

– Foreldre har et viktig ansvar for å gi barn gode matvaner som varer livet ut. Dette kan redusere risikoen for alvorlige sykdommer som hjerte- og karsykdommer, kreft og diabetes type 2, som tar flest liv og leveår. Gode vaner må etableres tidlig og opprettholdes gjennom ungdomsårene, avslutter Sagen.  

Ernæringsrådgiverens 5 tips til foreldre 

  1. Ikke glem grønnsaker: Kutt opp grønnsaker og legg i små bokser. Dette kan fint gjøres dagen før mens du lager middag.  
  2. Sørg for at favorittfruktene alltid er i huset, og be dem ta med to frukter i sekken. 
  3. Lag smoothie i store porsjoner: Frys på flasker – de tiner perfekt i løpet av skoledagen. 
  4. Involver ungdommen på kjøkkenet: La dem teste oppskrifter de liker fra sosiale medier. Kanskje finner de noe spennende som passer i matpakken og som også inneholder mye frukt og grønt. 
  5. Bruk middagsrester: Lag ekstra middag, og oppfordre til å pakke inn rester som grønnsaksomeletter, salater eller grove tacolefser til neste dag. 
Generelt om frukt-og grøntforbruket: Tross negativ utvikling det siste tiåret, peker nå forbruket i riktig retning. Helsedirektoratets rapport Utviklingen i Norsk kosthold 2024 viser en nedgang i forbruket av frukt på 15 prosent fra 2013 til 2023, og 5 prosent på grønnsaker. Samtidig peker 5 a Day Europe, fra september 2024, på en positiv utvikling – for første gang siden 2019 spiser vi mer frukt og grønt. Blant voksne har forbruket økt fra 2,9 porsjoner i fjor, til 3,3 porsjoner i år.