Dropp akevitten – grønnsaker hjelper magen i julen
Alkohol bremser fordøyelsen
Forskning viser at alkohol ikke fremskynder fordøyelsen av fet mat, men snarere forlenger tiden maten blir værende i magen*. Julematen er ofte rik på fett og store mengder kjøtt, som i seg selv er tungt fordøyelig for mange. Verken akevitt eller annen drikke med høy alkoholprosent har vist seg å ha noen positiv effekt på tømming av magesekken, følelse av oppblåsthet eller metthetsfølelse.
– En større andel grønnsaker og poteter på tallerkenen gir deg fiber som hjelper magen å jobbe. Det er et enkelt grep som gir bedre fordøyelse, i stedet for å tro at akevitt skal løse problemet, forklarer Sagen.
Slik unngår du å bli stappmett
For å unngå den ubehagelige følelsen av å være for mett, eller «stinn», gir ernæringsrådgiveren følgende råd:
-
Fyll tallerkenen med grønnsaker: Velg ekstra surkål, rødkål, rosenkål eller kålrotstappe i stedet for å forsyne deg med mer kjøtt og fet mat.
-
Dropp mytene om alkohol: Akevitt og annen alkohol gjør ikke fordøyelsen raskere. Drikk heller vann sammen med fiberrik mat som frukt, grønnsaker og fullkorn for å redusere sjansen for forstoppelse.
-
Spis sakte og nyt maten: Ta deg tid til å tygge godt. Fordøyelsen starter i munnen, og du hjelper magen med å bryte ned maten bedre.
-
Gå en tur etter måltidet: En liten spasertur hjelper fordøyelsen i gang og gjør godt for hele kroppen.
* Effect of ethanol and some alcoholic beverages on gastric emptying in humans